Vrućina može loše utjecati na vašeg psa pa pripazite na ove simptome

by | 17 srpnja, 2020

Prema američkoj kinološkoj zakladi Canine Health Foundation suhe i “upale” oči te suha usta, desni i nos najočitiji su znakovi dehidracije psa pa obratite pažnju.

Ako se ostvare prognoze naših meteorologa bit će ovo pakleno vruće ljeto – jedno od tri ili četiri najtoplija u posljednjih nekoliko desetljeća.

Iako će mnogi visoke temperature pokušati okrenuti u svoju korist i uživati u jakom suncu i toplom moru, ne smijemo zaboraviti da su nam ljubimci, pogotovo psi, u opasnosti od pregrijavanja i dehidracije. No kako ćemo kod psa prepoznati da je u opasnosti?

Nekoliko je simptoma, kako piše portal Woman’s Day, na koje vlasnici trebaju obratiti pažnju da zaštite zdravlje čovjekovog najboljeg prijatelja.

Kako ćemo znati je li psu prevruće?

Nekoliko je načina da provjerite je li pas dovoljno hidratiziran.

Prema američkoj kinološkoj zakladi Canine Health Foundation suhe i “upale” oči i suha usta, desni i nos najočitiji su znakovi dehidracije psa. Također, nježnim povlačenjem kože na stražnjem dijelu vrata možete psu provjeriti i elastičnost kože – odnosno koliko je vremena potrebno da ona vrati u normalan položaj. Što duže treba da ona dođe u prvobitni položaj, to je izvjesnije da je pas dehidriran, kako kažu iz CHF zaklade.

Za razliku od ljudi, psi se ne mogu osloniti na znojenje kojim bi se hladili i spuštali tjelesnu temperaturu, pa se često muče da se ohlade. Ako pas uzdiše jače nego inače vjerojatno mu je vruće i pokušava se tako ohladiti.

Duboko bučno disanje koje prati i dezorijentacija može biti znak da se pas “pregrijava” i da trebate nešto poduzeti, navodi CHF. Drugi, ekstremniji znakovi mogu biti i kolaps i grčenje, žarkocrvene ili plave desni, povraćanje i proljev.

“Također, bitna je i pasmina, a najviše problema sa spuštanjem tjelesne temperature mogu imati buldog, mops ili bokser: psi sa kratkim spljoštenim njuškama”, kaže Carl Peterson, voditelj službe Bark Busters za obuku pasa kod kuće.

Što se tiče dlake, Peterson vlasnicima pasa preporučuje savjetovanje s veterinarom prije nego što svom ljubimcu odlučite napraviti neku kraću “ljetnu” frizuru.

“Nekim pasminama dugačka dlaka ljeti pruža izolaciju a zimi ih grije”, dodaje. Osim toga, napominje, dugačka dlaka može spriječiti opekline od sunca, pa čak i pomoći u zaštiti kože od raka. U svakom slučaju, skraćivanje dlake psa – ili čak brijanje “na nulu” što neki vlasnici rade, nije uvijek dobro rješenje.

Dehidracija i pregrijavanje mogu postati ozbiljan problem ako na vrijeme ne uočite simptome, kako upozorava Peterson, zbog čega je po velikim vrućinama važno dodatno pripaziti. Ta se stanja mogu izbjeći slično kao i kod ljudi: da pas pije puno vode, izbjegavanjem direktnog sunca te kupanjem ili tuširanjem (gumenim crijevom ili prskalicama) kad ste na otvorenom.

Sve to treba raditi kad ste duže vani ili ako primijetite blaže znakove dehidracije ili pregrijavanja. Ipak, ako se psu stanje pogorša i spomenuti simptomi postanu ekstremni i očiti, odmah ga ohladite vodom i odvedite veterinaru koji mu može pomoći na razne načine: npr. intravenoznim davanjem tekućine ili stavljanjem obloga.

IZVOR: 24SATA.HR

Tagovi: