Vježbajte manje, sagorite više kalorija!

by | 2 ožujka, 2011
Pitate se kako?! Vrlo jednostavno: ubrzajte, usporite, ponovite!
 
Kada je riječ o ostvarivanju brzih rezultata, postoji jedan trik koji primjenjuju svi instruktori fitnessa: interval treninzi tokom kojih se naizmjenično rade vježbe velikog intenziteta i vježbe umjerenog intenziteta. Ovaj režim može promijeniti izgled tijela za mnogo kraće vrijeme nego kardio trening. Zapravo, uz intervalni trening rezultati će biti vidljivi za nekoliko tjedana. Evo kako da pravilno izvodite ove vježbe…
 
Osnove sagorijevanja masnog tkiva
Što je zapravo intervalni trening? Kratki periodi intenzivnijih ili bržih vježbi. Bez obzira na to da li šetate, vozite bicikl, plivate ili trčite, povremeno uključite lakše i sporije intervale tokom kojih ćete povratiti snagu.
 
Zbog čega je efikasan? Tokom faze intenzivnih vježbi sagorjet ćete veliki broj kalorija, a tokom sporije faze vaše tijelo će obnoviti snagu za novi intenzivni period. Tokom tog vremena, rad srca će biti ujednačen. Rezultat: stručnjacii procjenjuju da se u intervalnim treninzima sagorijeva 20 do 25 posto više kalorija.
 
Što trebaju znati početnici? Kao i sa svim aktivnostima, započnite trening sporim ritmom. Ukoliko gubite dah prije nego što završite intenzivne vježbe, onda ih skratite. Ipak, vodite računa o tome da intervali oporavka ne budu previše laki, da biste održali ubrzani rad srca.
 
Koliko trebaju trajati treninzi? Istraživanja pokazuju da je pola sata do 40 minuta optimalno vrijeme za intervalni trening.
 
SPREMNI STE DA PROBATE?
Isprobajte ovaj tip intervalnog treninga u kombinaciji s kardio vježbama po vašem izboru.
 
U prvih 10 minuta naizmjenično vježbajte 30 sekundi brzim tempom i 60 sekundi umjerenim tempom. Na ljestvici težine izvođenja, intenzivni intervali trebaju biti između 7 i 8 (od 10). A faze oporavka trebaju biti na ovoj skali 4 ili 5.
 
U sljedećih 10 minuta, naizmjenično vježbajte 60 sekundi brzim tempom i 60 sekundi umjerenim tempom.
 
U finalnih 10 minuta, naizmjenično vježbajte 90 sekundi brzim tempom i 60 sekundi umjerenim tempom.
 
Prema procjeni stručnjaka, u intervalnim treninzima sagorijeva se 20 do 25 posto više
kalorija
 
 
INFO PLUS
Veoma je važno da se zagrijete prije intervalnog treninga, ali isto tako i da se “ohladite”
nakon njega (uz istezanje).
 
Foto: Shutterstock

Tagovi: