Masterclassom u Esplanadi vinarija Zlatno Brdo potvrdila status beskompromisne kvalitete

Predstavljena su i tri nova vina nagrađivane vinarije

by | 29 veljače, 2024

U sklopu Vinart Grand tastinga održan je Masterclass pod nazivom “Vina s čvrstim otiskom Baranjskog terroira” kojim su premijerno predstavljena tri nova vina nagrađivane vinarije Zlatno Brdo.

Vinarija i podrumi Zlatno Brdo smješteni su u Baranji. Pogodna mikroklima i veliki broj sunčanih sati u godini glavni su preduvjeti za uzgoj kvalitetnoga grožđa te proizvodnju vrhunskih vina.

Baranjski podrumi i gatori jedinstvena su pojava u Europi, tradicija čuvanja vina poznata više stoljeća i danas je prisutna na ovom području, što ga čini jedinstvenim. Temperatura podruma tijekom cijele godine konstantna je u rasponu od 12 do 15 °C. Ukopani u zemlju, često obzidani ciglom, ovaj tip podruma jedinstvena je arhitektura specifična za Baranju.

Posljednjih godina Zlatno Brdo nadišlo je lokalne, regionalne i nacionalne granice te se u vrlo kratkom roku pozicionirao kao ozbiljna vinarija s preciznom vizijom razvoja. Jedna od odrednica vinarije usmjerena je na odležavanje crnih i bijelih vina što je i potvrđeno na radionici na kojoj su uz poznate i Decanterom nagrađene vinske perjanice, predstavljene i nove etikete i to, Zlatno Brdo Graševina 2022., Cabernet Sauvignon 2019 i Couvee Zlatno brdo.

Masterclass je vodio sommelier Tomo Jakopović i započeo je premijernim kušanjem Graševine 2022., slamnato žute boje, kristalne bistroće i umjerene gustoće koje je vrlo precizno i ugodno na nosu. Jakopović je istaknuo bijelo voće i cvijeće koji ocrtavaju obrise karaktera, dok se u finalu javljaju lagane citrusne note koje zaokružuju aromatski spektar.

Tijekom kušanja, uzvanici su se složili da je ovo vino široke primjene u vrhunskoj gastronomiji. Kušanje je nastavljeno Graševinom iz 2021. koja je osvojila 91 bod i srebrnu medalju na Decanter World Wine Awards 2023. Uslijedilo je kušanje jednog od favorita struke i potrošača Graševine 2018. koja je nagrađena s visokih 87 bodova i brončanom medaljom na Decanter World Wine Awards.

Slijedilo je već legendarno vino Zlatno Brdo Gold Cuvée 2020., koji je spoj četiri velike sorte vina, a to su Rajnski rizling, Chardonnay odležan u drvenim bačvama slavonskog hrasta, Pinot sivi izborne berbe te Traminac izborne berbe. Poznato je da je ovo vino s visokih 96 bodova na natjecanju Decanter World Wine Awards najviše ocijenjeno vino iz Baranje. Prvi je to zlatni Decanter za Zlatno Brdo.

Terroir Baranje iznimno je pogodan za uzgoj crnih sorti i stoga nije iznenađujuće da u Zlatnom Brdu velika pažnja posvećena odležavanju vina crnih sorti te pažljivo prate kada su najbolja za tržište. Prepoznali su to profesionalci i publika i upravo kroz crne sorte postali poklonici brenda Zlatno Brdo, otkrivajući etiketu po etiketu.

Prvo crno vino koje je prezentirano bio je Cabernet Sauvignon 2017., vino tamne rubin boje, iznimne voćnosti koje podsjeća na crno bobičasto voće i šljivu. Pri završetku se osjeća okus vanilije te miris crvene začinske paprike i dima.

Premijerno su predstavljena i dva nova crna vina s potpisom Zlatno Brdo, a to su Cabernet Sauvignon 2019., i Zlatno brdo Cuvée kojeg su stručnjaci već sada prepoznali kao velika vina.
Na samom kraju, prezentiran je i Cabernet Sauvignon 2015. koji je uzgajan na najboljim položajima Banskog brda, ostavljen je na trsu da dehidrira nakon čega se ubire esencija Caberneta. Pristaje začinjenim jelima od visoke divljači, odležanim junećim odreskom sa žara, pašticadom, ljutim kulenom i slasticama od čokolade. Poslužuje se na temperaturi 8-10 °C u bordoškoj čaši većeg volumena.

Izniman interes vinskih profesionalaca za radionicu koju je tim Zlatno brdo vrlo temeljito pripremio i komentari na vina tijekom kušanja zaokružili su ovo događanje na najbolji način.

Tekst i fotografije: Promo