Viralan video objašnjava što maramice za čišćenje lica zapravo rade vašem licu

by | 11 siječnja, 2021

Ako ste jedni od onih koji uvijek imaju zalihu maramica za čišćenje lica u svojoj kupaonici, barem za one “hitne” slučajeve, onda smo sigurni da znate koliko su praktične.

No, koliko su one zapravo sigurne za kožu? Nedavno, jedan je britanski dermatolog objavio video koji je postao viralan na društvenim mrežama. Na naranču koja predstavlja kožu prepunu pora, nanio je puder i pokušao ga obrisati maramicom za čišćenje lica. Logično, maramica je samo površinski uklonila šminku, a ostatak je ušao u „pore“, odnosno u narančinu koru. Upravo tako puder se ponaša i na koži kad ga pokušate ukloniti maramicom za skidanje šminke, zbog čega beauty eksperti i jesu toliko protiv njih. Iako nije znanstveno dokazano da je naša koža baš poput narančine kore, ovo je najjednostavniji način pomoću kojeg vam možemo dočarati kako zapravo izgleda proces skidanja šminke maramicama.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Dr Esho MBChB MRCS MRCGP (@drtijionesho)


Osim što nikako nisu dobre ni za okoliš jer većina njih nije biorazgradiva, zahvaljujući kemijskim formulama maramica za čišćenje lica, šminka često bude još dublje pritisnuta u pore i izaziva još veće probleme. Naravno, ovo se posebno odnosi na to ako ih koristite svakodnevno ili imate osjetljivu kožu. Osim što neće potpuno očistiti vaše lice, imaju sastojke koji mogu biti iritabilni i mogu isušiti vašu kožu, pritom izazivajući kontraefekt i prekomjerno lučenje sebuma. Ono što stručnjaci preporučuju je dvostruko čišćenje lica s uljnim, pa gelastim nježnim čistačima koji će temeljito očistiti lice. Svakako izbjegavajte one koji sadrže parfeme i velike količine alkohola budući da oni mogu izazvati iritaciju.

Naravno, nakon što očistite lice, potreban je i ostatak njege u obliku seruma i krema za hidrataciju lica kako biste bili sigurni da vam je koža dovoljno nahranjena.

Foto: Pexels