Lakovi za nokte imaju rok trajanja i ako ih ne bacite na vrijeme – mogu oštetiti nokte

Vrijeme je za čišćenje

by | 19 veljače, 2022

Svaki beauty proizvod ima svoj rok trajanja, razmišljali o njemu ili ne.

Kada je skincare u pitanju, puno češće ćemo provjeriti rok trajanja, nego kad je u pitanju šminka ili još gore – lak za nokte. Lakove za nokte obično maknemo iz upotrebe tak kad se počnu sušiti, jer ih više ne možemo nanijeti, no neki od njih mogu izgledati prilično svježe, a rok trajanja će im biti gotov. Sve one zaljubljenice u manikure, sigurno imaju barem jednu nijansu od svake boje u svojoj kolekciji, pa ih kombiniramo ovisno o raspoloženju. Dok neke potrošimo odmah, druge mogu stajati i godinama, no koliko godina je ipak predugo kad je u pitanju valjanost laka za nokte?

Naravno, proizvodu valjanost počinje teći od trenutka kad ga otvorimo, a neotvoren može stajati čak do osam godina, no s neotvorenim je situacija ipak nešto drugačija. Lakovi koje otvorite i koristite imaju rok valjanosti do dvije godine, no ako ga ne zatvorite dobro ili ga držite u pretoplim uvjetima, rok valjanosti se smanjuje.

Tekstura vašeg laka za nokte bit će glavni pokazatelj za to je li vrijeme da ga zamijenite novim. Mrvice osušenog laka i gusta tekstura s grudicama mogu biti znakovi da je laku istekao rok trajanja. Uz toliko različitih formula na tržištu, uvijek je najbolje provjeriti na naljepnici vašeg laka točan rok trajanja koji preporučuje proizvođač. Neki lakovi napravljeni od clean sastojaka često imaju manje konzervansa, tako da njihov rok trajanja može biti i nešto kraći.

Ako već niste prije ovog članka, sada je pravo vrijeme da se rastanete od nekih svojih favorita kojima je istekao rok trajanja, jer u suprotnom može oštetiti vašu nokatnu ploču.

Foto: NadinPanina via Getty Images