Nekoliko tajnih sastojaka uz koje mrlje s odjeće možete oprati bez problema

by | 5 lipnja, 2020

1. Sok od limuna

Dobar je za izbjeljivanje i uklanjanje mrlja od hrđe.

“Ovaj trik koristite samo kod pranja bijelog pamučnog rublja jer djeluje kao izbjeljivač. Izbjeljivanje i uklanjanje mrlja limunom je kao organska magija koja ostavlja rublje čistim i mirisnim”, kaže Marieke van der Graaf, osnivačica kalifornijske tvrtke Laundrylicious.

Pojašnjava kako se sok od limuna može dodati u perilicu, u posudicu gdje ide prašak. Dobar je i za tretiranje direktno samih mrlja tako da se prelije preko mrlje i ostavi kratko bez trljanja tkanine, a potom se ispere.

2. Kuhinjska sol

Sol pomaže oprati mrlje od krvi, umaka i masnoća sa tkanine.

“Ona može biti učinkovita u uklanjanju određenih mrlja, a kako se koristi, to ovisi o vrsti prljavštine na tkanini”, kaže Brandi Winch, vlasnica tvrtke HomeMaid Home Solutions iz SAD-a.

“Odjeću s mrljama od krvi treba namakati u hladnoj vodi u koju je dodana sol. Ako imate mrlju od masnoće, tada je prekrijte solju, pustite da sol upije masnoću, a zatim tkaninu iščetkajte prije pranja”, dodala je.

3. Soda bikarbona

Sodu bikarbonu možete dodati u pranje kako biste učinkovitije uklonili neugodne mirise s odjeće.

“Soda bikarbona je prirodno, ekonomično i sigurno pomagalo kod pranja rublja. U mojoj tvrtki je koristimo svakodnevno za pranje. Jednostavno uspite pola šalice sode bikarbone u perilicu u vrijeme ciklusa pranja rublja pa dodate deterdžent koji inače koristite”, pojasnila je Brandi Winch.

4. Vodica za ispiranje usta

Ovaj trik odličan je za pranje sportske odjeće jer uništava bakterije i tako neutralizira neugodne mirise koji se zavuku u tkaninu.

Samo dodajte šalicu vodice za ispiranje usta (one bez šećera) u redovni ciklus pranja rublja ili pola šalice u ciklus ispiranja. Osim toga, van der Graaf kaže kako je vodica za ispiranje usne šupljine odlična za čišćenje bubnja perilice.

5. Alkoholni ocat

On je odličan za učinkovitije uklanjanje ostataka deterdženta i drugih tvari koje se nalaze u tkanini nakon ciklusa pranja u perilici.

“Ocat se koristi od davnina za takve stvari je stara pripravnost i s dobrim razlogom je izvrsno sredstvo za pranje rublja”, kaže Winch.

“Ja ga radije koristim tijekom ciklusa ispiranja, što se može malo osjetiti, ali tada je najučinkovitiji jer uklanja ostatke otopljenih tvari i deterdženata koji se mogu naći u vodi u ciklusima između pranja i centrifuge”, dodala je.

Ulijte 1/2 šalice octa u odjeljak gdje se inače stavlja omekšivač i to neposredno prije posljednjeg ciklusa ispiranja, savjetovala je.

6. Eterična ulja

Eterična ulja mogu biti dobar način u borbi protiv bakterija, plijesni i ustajalosti ako to želite riješiti bez kemikalija, kako tvrdi Marieke van der Graaf.

Na primjer, dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande ili čajevca u alkoholni ocat ili u deterdžent pa to uspite u perilicu rublja kako bi vam rublje bilo mirisnije i čišće.

7. Deterdžent za pranje posuđa

Želite li se riješiti tvrdokornih masnoća ili mrlja od ulja na tkanini, tada posegnite za deterdžentom kojim inače perete posuđe. Van der Graaf savjetuje da stavite malu kap na mrlju prije nego što odjeću bacite u perilicu rublja. Ovaj trik pojačat će učinak deterdženta za rublje, kako prenosi Reader’s Digest.

IZVOR: 24SATA.HR

Photo by averie woodard on Unsplash