Uspješno završena šesta godina održavanja NIVEA projekta „Neka odrastanje bude dječja igra“

by | 4 prosinca, 2019

Završena je šesta godina održavanja projekta društvene odgovornosti „Neka odrastanje bude dječja igra“ kojem je glavna tema i ove godine bila važnost pripovijedanja. Projekt koji tvrtka Beiersdorf uspješno provodi u suradnji sa Savezom društava „Naša djeca“ Hrvatske ove se godine po prvi puta provodio s pripovjedačkim programom “Bajkaonica” po gradovima i otocima na Jadranu.

Ambasador projekta, glumac Zijah Sokolović u okviru bogatog programa aktivnosti održao je “Bajkaonice” na kojima je sudjelovalo čak 858 predškolaraca i djece od 01. do 04. razreda na Cresu, Malom Lošinju, Omišu, Šibeniku i Dubrovniku.

U sklopu aktivnosti projekta ove godine za 47 voditelja iz Društava „Naša djeca“ održana je u rujnu edukacija volontera-pripovjedača. Tijekom listopada i studenog u 28 Društava „Naša djeca“, koja sudjeluju u projektu, održano je 107 “Bajkaonica” na kojima je sudjelovalo oko 3.100 djece. Ovogodišnjim projektom „Neka odrastanje bude dječja igra“ uz “Bajkaonice” po školama sa Zijahom Sokolovićem obuhvaćeno je gotovo 3.950 djece sa željom da se potiče dječji svijet mašte i bajki.

Pet novih Društava “Naša djeca” na Jadranu koji su ove godine prvi puta obuhvaćeni projektom također su opremljena s mobilnim kutićima za daljnje održavanje programa “Bajkaonica”, što će ostati trajno nasljeđe projekta za održavanje aktivnosti s djecom.

Kako bi promovirali čitanje i pripovijedanje kod djece i odraslih, u sklopu projekta izdano je drugo limitirano izdanje ilustrirane slikovnice „Bajkaonicom po svijetu 2“ s izborom od deset priča iz usmenog stvaralaštva za djecu. Priče je odabrao dr. sc. Branimir Mendeš, docent na Filozofskom fakultetu u Splitu, a prekrasnim ilustracijama uljepšala ih je umjetnica Marsela Hajdinjak. Izdanje predstavlja nastavak prošlogodišnjeg nakladničkog niza, a sadrži po prvi puta objavljene priče iz fundusa arhive Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske.

Projekt su podržali Doris Pinčić Rogoznica i Luka Bulić koji su u sklopu aktivnosti promovirali projekt putem društvenih mreža. Također su sudjelovali na “Bajkaonici” organiziranoj u knjižnici “Medveščak” (Zagreb) tijekom listopada na kojoj su djeci 3. razreda Osnovne škole Ivana Gundulića uz volontere Saveza čitali i pripovijedali, prepoznajući koliko je važno djeci pričati priče kako bi se razvijala i učila o svijetu oko sebe.

Tagovi: