U zdrav mozak!

by | 12 listopada, 2015

Čitam neki dan članak na internetu o tome kako hrvatske tvrtke motiviraju svoje zaposlene. Prvo što mi je palo na pamet: bit će da ih motiviraju redovitom isplatom plaće. U stanju u kakvom smo trenutačno, gdje ćeš bolje motivacije od toga… Ali, prevarila sam se. Našlo se tu svakojakih motivirajućih stvari. Spominje se tu Soba za opuštanje kako bi se potaknula pozitivna atmosfera i zaposlenicima osigurala više kreativna i opuštena okolina. Ako ne znate što je Soba za opuštanje, to vam je Soba (nastavit ću pisati Soba velikim slovom, jer jedna takva Soba, kao što je ova, uistinu zaslužuje poštovanje) koja može imati kuhinju, stolicu za masažu, stolove za stolni nogomet, tenis… sve ono što je potrebno zaposlenicima kako bi uzeli predah, odmorili se ili “ispucali“ stres na nekoj sportskoj aktivnosti. Nadalje, tu su “open space“ uredi, vrtići za djecu, restorani, programi za edukacije, popusti za teretane, kazališta, zdravstvene usluge. Sve zvuči bajno, divno i krasno.

SEKS I JAD KOLUMNA2

A onda ispod članka čitam komentare koji motivaciju u hrvatskim tvrtkama opisuju ovako: uzmu ti regres, Božićnicu, dar za djecu, dar za Uskrs, smanje ti plaću, povećaju količinu posla i, ako ti se ne sviđa, mjesta na burzi uvijek ima!

Mislim si: “Pa ne ide to baš jedno s drugim, je l’?“

U idućem trenutku naletim na jedan od onih tisuću članaka koji govori o tome zašto je seks dobar. U njemu piše kako je seks nezamjenjiv čuvar zdravlja, ljepote i izvor neopisivog zadovoljstva. Navedene su i neke blagodati seksa poput sljedećih:

– Od seksa se bolje spava
– Izostanak seksa dovodi do depresije
– Seksom podižete samopouzdanje
– Seks oslobađa hormon sreće i ljubavi
– Orgazam je odličan za mentalno zdravlje
– Seks ublažava menstrualne bolove
– Redoviti seks podiže libido

I odjednom mi je sve postalo kristalno jasno!!!

Sad se vi vjerojatno pitate kakve pobogu veze ima motivacija radnika u hrvatskim tvrtkama sa seksom? Pa kako nema?!? Koliko puta vam se dogodilo na poslu da se osjećate “seksi“, jer vas taj dan očito svi hebu (u zdrav mozak)? Koliko ste puta zaključili da vi i vaši kolege imate “najbolji seksualni život“, jer vas hebe tko god stigne i kad stigne (napominjem, u zdrav mozak, da ne bi bilo zabune!!!) Riječ je tu o onom perfidnom seksu (riječ perfidan pokupila sam iz jednog inspirativnog reality showa, da ne bi slučajno pomislili kako se ne obrazujem iz dana u dan) u kojem vi očigledno ne uživate, ali vaši nadređeni, ponekad i vaše kolege rade to čisto iz altruističnih razloga. Vjerojatno su pročitali niz članaka o blagodatima seksa, pa vas žele motivirati. Žele da bolje spavate, da ste puni samopouzdanja, da ste sretni, puni ljubavi… Dakle, jasno je k’o dan: seks (kategorija: u zdrav mozak) postao je glavni način motivacije hrvatskih radnika! I vjerojatno ne samo hrvatskih.

Međutim, unatoč želji da se motivira radnik i da mu se nesebično omoguće sve ove poviše navedene blagodati, očito nikome nije palo na pamet kako će ova kategorija seksa dovesti do upravo suprotnog učinka. Od njega ćete lošije spavati, postoji čak mogućnost da obolite od nesanice, povećana količina ove vrste seksa dovodi do depresije, snižava vam samopouzdanje, oslobađa osjećaje tuge i mržnje, loš je za vaše mentalno zdravlje i poprilično sam sigurna da smanjuje libido.

Kao posljedica svega toga, iz dana u dan dolazite kući frustrirani, ljutiti, puni negativnih emocija koje usmjeravate prema svojim najdražima, najčešće svome partneru. Potreban vam je ispušni ventil, potrebna vam je boksačka vreća i tako se, na žalost, niz samo nastavlja. Upravo u tom trenutku vi postajete osoba zbog koje se netko drugi osjeća “seksi“, upravo u tom trenutku vaš partner prima porciju u “zdrav mozak“!

Na vama je, isključivo i samo na vama, da odlučite hoćete li taj niz prekinuti ili ćete postati i ostati dio začaranog kruga. Nemojte očekivati da će to netko drugi napraviti umjesto vas, jer neće! Nemojte dozvoliti da vam partner bude boksačka vreća, neka radije bude osoba s kojom ćete se iz dana u dan uvjeravati u sve blagodati seksa koje su ovdje navedene (ili kako bi u istom onom reality showu rekli: radite seksove, one prave, ne u zdrav mozak)!!! Dovoljno je tužnih, ljutih i depresivnih ljudi, nemojte i vi biti jedni od njih! Isto tako nemojte, ni pod koju cijenu, biti jedni od onih zbog kojih su drugi ljudi tužni, ljutiti ili depresivni. Poprilično sam sigurna da je seks u kojem obje strane uživaju puno zabavniji od ovog “motivirajućeg“ seksa u zdrav mozak.

A osim toga, žene moje drage, kažu da nas seks čini mlađima i ljepšima (ovaj u kojem uživate). Nazivaju ga eliksirom mladosti i ljepote. Da, da, istraživanja govore (uvijek me zanimalo kako se točno provode ta istraživanja, ali nećemo sada o tome) kako će vam seks osigurati prirodnu šminku – nakon seksa vaše usne dobit će izazovan crveni sjaj, a vaša koža će blistati. Seks pridonosi zdravlju kose. Naime, razne poze i izvijanja u krevetu kosi će dati neviđeni volumen (bit će da je Nanny Fine radila akrobacije u krevetu). Seks briše bore, rješava nas stresa, služi kao tjelovježba. Žene nakon uživanju u seksu hodaju još ženstvenije, a pokreti su im senzualniji. Ako žena redovito prakticira seks, vrlo lako može izgledati dvije do osam godina mlađe od svoje stvarne dobi…

Dobro, zašto vi još uvijek ovo čitate???
Ništa od navedenog neće se dogoditi ako ćete samo čitati o tome… 😉