U Hrvatskoj obilježen dan prodavaonica ploča!

by | 18 travnja, 2016

Hrvatski diskografi u svojim CD shopovima diljem Hrvatske obilježili su Međunarodni Dan prodavaonica ploča (Record Store Day). Pod zajedničkim krovom Hrvatske diskografske udruge u cijeloj Hrvatskoj specijalnim glazbenim izdanjima, prigodnim popustima, druženjem i koncertima u CD shopovima proslavljen je dan posvećen vinilima, a koji su ove godine kao ambasadori podržali Matija Dedić i Davor Gobac.

U CD shopu Croatia Recordsa Nova ploča program je krenuo u jutarnjim satima nastupom Mile Elegović, a uslijedile su Mia Dimišić i Luce koje su oduševile okupljene u Bogovićevoj ulici u Zagrebu. Program je nastavljen u Dancing Bear CD shopu gdje su nastupili Kim Verson, mladi bend Solarov te Marin Jurić Čivro, finalist prve sezone Voicea. Dallas music shop u rokerskoj Rijeci ugostio je pak bendove EN FACE, Nord i The Black room.

Brojni posjetitelji uz dobru glazbu pronašli su i željena glazbena izdanja po povoljnijim cijenama. Popusti i akcije u CD shopovima hrvatskih diskografa u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu nastavljaju se i u tjednu koji dolazi, sve do nedjelje 24. travnja, pa tako svi koji to nisu danas učinili još uvijek imaju vremena posjetiti svoju najbližu prodavaonicu ploča ili CD dućan.

Dan prodavaonica ploča obilježava se u cijelom svijetu treću subotu u travnju i zahvaljujući pravim ljubiteljima glazbe i vinilnih izdanja koja doživljavaju svojevrsni ‘comeback’ i čija prodaja iz godine u godinu raste, uspješno živi već devetu godinu zaredom. Prema trendu posljednjih nekoliko godina očekuje se i daljnji rast popularnosti vinila, pa je tako samo u Hrvatskoj prodaja ploča u 2015. godini, u odnosu na 2014. porasla za 39,5 posto.