TUŽNO ALI ISTINITO! Najbrži način do razvoda braka je sljedeći…

by | 14 travnja, 2016
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Neki se razvodi, baš kao i prekidi veze, događaju naglo i brzo, a neki tek kasnije priznaju da su se “već godinama osjećali kao da su u pogrešnom odnosu”.

Socijalni psiholozi koji proučavaju ljudsko ponašanje, osobito promjene, često provode istraživanja kojima nastoje otkriti ili predvidjeti određena ponašanja, pa tako i ona u vezama. Najnovija, sudeći prema objavi Marie Clairea, otkrila su koji je najčešći razlog razvoda braka, a rezultati se temelje na 40 godina analiziranja parova u Gottman Institutu.

Iako se najčešće misli da su to velike razlike u općenitim stavovima (poput, npr., prava na pobačaj), preljub i svađa uzrokovani financijskim problemima, ispada da je razlog broj jedan – prezir.

To se, napominju istraživači, vidi upravo u prepirkama. Način na koji parovi rješavaju probleme može predvidjeti je li taj brak osuđen na propast, pa tako parovi koji su u “zdravim” vezama kroz svađe mogu biti uznemireni i ne slagati se, ali ne mrze jedno drugo.

Ako u vezi postoji osjećaj prezira prema partneru ili partnerici, pristup svađama je drukčiji, pa se ne svađate kao parovi, nego kao neprijatelji.

Nakon prezira slijede i drugi loši osjećaji, što se u praksi uočava u manjoj ili potpunom nedostatku prisnosti, kako emocionalne, tako i fizičke.