Trikovi za čist i uredan dom u tren oka

by | 9 kolovoza, 2013

U stisci ste s vremenom, a najavili su vam se gosti? Ne paničarite, nego pribjegnite malim trikovima uz čiju ćete pomoć postići čist i uredan dom u najkraćem mogućem vremenu.

Iako postoje žene koje tvrde da ih čišćenje opušta, velikoj većini ono je ipak samo nepotrebno gubljenje vremena i naporan posao koji bi najradije preskočile. No, da bi se taj dosadan posao ipak odradio, jer život u prljavštini definitivno nije rješenje, može se pribjeći malim trikovima. Oni uvelike mogu pomoći zaposlenim ženama i majkama, koje uz malo organizacije i minimalan trud mogu postići maksimalnu čistoću.

Prikrijte kreativan nered

Prvo što trebate napraviti jest da se osvrnete po dnevnom boravku i vidite što bi se sve trebalo očistiti kako bi se postigao dojam čistoće. Ukoliko očekujete goste, prostor u kojem ćete ih ugostiti promotrite s mjesta s kojih bi oni mogli uočiti nered ili prljavštinu. Računala i televizijski ekran obavezno treba očistiti, jer te površine privlače prašinu koju je teško ne uočiti. Da biste postigli toplinu doma, poslužite se mirisnim svijećama, čiji će ugodan miris biti prvo što će vaši gosti primijetiti.

Čistoća u tren oka

S obzirom na to da će i kupaonica vjerojatno biti izložena pogledima vaših gostiju, pobrinite se da barem naizgled ostavlja dojam čistoće. No, zahodska školjka i umivaonik obavezno moraju blistati od čistoće. Sve slavine također moraju biti uglancane, jer se na taj način postiže dojam čistoće cijele kupaonice, iako pločicama i kadi nije posvećena prevelika pažnja. Nečistu kadu isperite tušem te zaklonite zastorom, a ukoliko ga nemate, pošpricajte kadu sredstvom za čišćenje, ostavite ga da kratko djeluje te isperite. Nikako nemojte izostaviti čišćenje ogledala u kupaonici, ali i svih ostalih koja su postavljena na vidljivom mjestu. Također, pobrinite se da vašim gostima budu na raspolaganju čisti ručnici i toaletni papir. Prljavo rublje sklonite u košaru za rublje.

Uklonite suvišno posuđe

I kuhinja zahtijeva površinsko čišćenje, stoga izglancajte sudoper i radnu površinu. Također sklonite svo čisto posuđe, a prljavo ubacite u perilicu za pranja, ukoliko ju imate, ili prekrijte kuhinjskim krpama. Svakako operite pod.

Dovoljno je samo pet minuta

Čistite li svoj dom redovno, neće vam se dogoditi da morate cijeli vikend provesti u čišćenju. Da biste to postigli, dovoljno je da svaki dan odvojite 5 minuta, a da bi bila organiziranija, poželjno je sastaviti popis svih poslova koje je svakodnevno potrebno napraviti. Dnevni boravak bit će vidno uredniji ukoliko svaki dan složite prekrivač i poravnate ukrasne jastučiće te uklonite sve nepotrebne stvari sa stolića. Kupaonica će uvijek biti čista ako svaki dan očistite zahodsku školjku te prebrišete ogledalo i slavine. Svakodnevno petominutno održavanje kuhinjskih radnih ploča i sudopera čistima sasvim će sigurno pridonijeti urednijem dojmu kuhinje.

Izvor: index.hr