Tri dodatna razloga za uživanje u sladoledu

by | 16 kolovoza, 2013

Najobožavanija ljetna poslastica ima milijun okusa te nijanse pastelnih boja, koje u kombinaciji izgledaju tako veselo i bezbrižno. Bez brige možemo u njemu uživati, naravno ukoliko ga konzumiramo u umjerenim količinama, a uz osvježenje donosimo tri dodatna razloga zbog kojih biste trebali lizati omiljene ili neke još neisprobane okuse sladoleda.

1. Obiluje kalcijem
Odrasloj osobi dnevno je potrebno oko 1.000 mg kalcija, dok trudnice i djeca imaju povećanu potrebu za tim mineralom. Zbog mlijeka kao osnovne namirnice u proizvodnji sladoleda, dobro će poslužiti kao jedan od izvora ne samo kalcija, već i u masti topivog vitamina A i u vodi topivog vitamina B.

2. Pomaže u održavanju tjelesne težine
Zbog udjela šećera i mliječne masti ova poslastica, idealno ohlađena na -6 stupnjeva Celzijevih, smatra se ‘opasnom’ za održavanje željene tjelesne težine.

No, neka istraživanja tvrde kako upravo sadržani kalcij uvjetno smanjuje njegovu kalorijsku vrijednost koja iznosi između 125 i 300 kalorija na 100 grama proizvoda, ovisno o omjeru mlijeka, šećera i voća. To nikako ne znači da se uz njega mršavi, već samo da je manji grijeh od drugih deserata sa sličnim brojem kalorija.

Ukoliko želite biti sigurni da vaš uravnotežen dnevni jelovnik neće poremetiti slatka zamrznuta kuglica, postoje ‘light’ verzije smanjenog udjela masnoća, te zaslađene fruktozom ili umjetnim sladilima umjesto saharozom i fruktozom.

3. Sadrži vitamine i antioksidanse
Voćni sladoled koji se priprema od smrznutog ili svježeg voća ući će na mala vrata na popis zdrave hrane, ali zbog vitamina u njemu sadržanih ne osporava se njegova dobrobit za organizam.

Okusi kave i čokolade, ukoliko se zaista rade od zrna kave i kakaa, osiguravaju dozu antioksidansa polifenola koji štiti srce, krvne žile i imunološki sustav.

Izvor: zadovoljna.hr

Tagovi: