Trebamo li prati lice u jutarnjoj skincare rutini?

by | 13 ožujka, 2021

Kada pričamo o beauty temama, neka od najčešće postavljenih pitanja tiču se skincare rutine.

Postoji nešto jako zadovoljavajuće u gledanju tuđih skincare rutina, korak po korak i različitih „pravila“ kojih se svi držimo. Naravno, svaka koža ima svoju priču i zahtjeva posebnu njegu, pa tako i kada je jutarnje pranje lica u pitanju. Dok se neki kunu u to da pranje lica ujutro nije dobro za našu kožu, drugi govore suprotno i gdje je na kraju istina? Istina je da, prije svega, postoji razlika između pranja lica i umivanja vodom, a drugo – sve ovisi o tipu kože koji imate.

Koliko često bi trebali prati lice?
Kao što smo rekli, ključ leži u riječi prati lice gelom za pranje lice i uključuje proces čišćenja, dok umivanje znači isključivo se splahnuti običnom vodom ujutro. I većina ljudi pranje lica gelom treba samo jednom dnevno, navečer, dok je ujutro dovoljno umiti se običnom vodom od znoja i viška sebuma koji ste lučili tijekom noći.

Što ako imate masnu kožu?
Tu dolazimo do iznimke. Budući da vam se sebum luči puno više od uobičajenog, zbog pora koje se mogu zatvoriti tijekom noći, pametno je i ujutro prati lice s gelom, a ne samo vodom. Naravno, kada birate gel, pazite da ne odaberete onaj koji sadrži alkohol i dodatno će vam isušiti kožu.

Što ako imate suhu kožu?
Još jedna iznimka je suha koža koja se tijekom ljeta ili zime dodatno isušuju. U takvim slučajevima, ujutro možete oprati lice uljnim čistačem ili kremom za čišćenje koju ćete nježno umasirati u kožu, pa zatim isprati i nastaviti s rutinom.

Što ako imate jutarnji trening?
Ovdje nema dvojbe – odmah nakon treninga morate oprati lice i istuširati se jer što duže znoj, prljavština i bakterije stoje na vašoj koži, to je veća šansa da ćete razviti iritacije na licu.

Zapravo, da zaključimo, sve ovisi o tome koliko nježne čistače koristite (što nježnije, kakvu god kožu imali!), kakav tip kože imate i kakva vam je inače rutina. Pravilo kojeg se mi držimo je – da lice uvijek peremo ujutro i duplo čišćenje navečer vrlo nježnim čistačica koji ne dehidriraju kožu. Tijekom noći, bakterije se na vašoj koži mogu razmnožiti i prije nešto što krenete u svoju jutarnju rutinu, potrebno ih je ukloniti, baš kao i sve serume i kreme koje ste nanijeli tijekom doći.

Foto: Pexels