Tražite zimsko cvijeće za svoj balkon? Imamo 3 super prijedloga

by | 13 listopada, 2021
zimsko cvijeće za balkon

Došlo je vrijeme kad valja razmišljati o tome koju biljku ili cvijet posaditi za naredno razdoblje. Slijede temperaturni minusi, hladna jutra i noći, a uz sve to čeka nas i vjetar, kiša te, vjerujemo, ubrzo i snijeg. Osim umjetnog cvijeća, koje će biti isto u svako doba godine, na izbor imate i nekoliko vrsta koje jako dobro podnose hladnoću i idealne su za vaše balkone. Iako cvijeće za zimu možete pronaći i u mnogim prodavaonicama, valja se zaputiti i na tržnicu ili u cvjećaru gdje upravo sada sve vrvi od prekrasnog jesenskog cvijeća u raznim bojama – ljubičasta, ružičasta, bijela, žuta…

Zimsko cvijeće za balkon

Erika

Erika je nazvana kraljicom zime. Ova divna biljka jako dobro podnosi niske zimske temperature i mraz, nije zahtjevna za održavanje, a upravo temperature od 5-15 °C bit će idealne za njezin rast. Erika kao dekorativno cvijeće odlično će izgledati na svakom balkonu zbog svoje prekrasne boje pa tako možete birati između bijele, ružičaste, ljubičaste ili crvene erike – a svaka će na svoj način uljepšati bilo koji prostor. Kada kažemo da nije zahtjevna za održavanje to znači da je zalijevanje dovoljno samo jednom u tjedan dana. Pripazite samo da posuda ili tegla u koju ju stavljate imate rupice na dnu za što bolju drenažu. I za kraj, jako je jeftina pa se može pronaći već od 15 kuna po komadu u dućanima ili na tržnicama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fiori Pirola (@fiori_pirola_mozzo)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nabagarden-Mersin (@nabagarden)

Gailardija

Biljka poznata i kao kokarda. Radi se o višegodišnjoj trajnici koja raste u različitim bojama. Svojim šarenim cvjetovima, posebice kombinacijom crvene i žute, kao i mirisom uvijek je zamijećena. Jednostavno se uzgaja, kako u dvorištu i na vrtu, tako i u teglama kao biljka za balkon. Otporna je i može podnijeti mnoge vremenske uvjete te dobro podnosi mraz i zimu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Buba&Momo (@buba_and_momo_poms)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Brooke Sparks (@brooke.sparks.9)

Maćuhice

Maćuhice su cvijeće kojim jednostavno ne možete pogriješiti. Vrlo otporno, zanimljivo, prekrasnih boja – spada među najpopularnije vrtno i balkonsko cvijeće. Zanimljivo je također da ova biljka ne podnosi velike vrućine pa je time idealna za godišnje doba poput jeseni i zime, a možete je pronaći u raznim bojama – od plave, narančaste, crvene, žute, bijele… Postoji više sorta, kao i kombinacija boja ovog predivnog cvijeta. Može podnijeti temperature do -23 °C, zato budite sigurni da će cijelu zimu krasiti vaš vanjski prostor svojim divnim bojama!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Yuli (@yuli_ana.1)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Filiz Yılmaz (@pimpirellas)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tanya Safronova (@tanyshkamog)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Melita Jeraj (@rajjemeli)

Foto: Instagram, naslovna: @evelines_gartenliebe