Tamna noć duše

by | 8 veljače, 2020

Svaki se ljudski život sastoji od svjetlosti i tame, sreće i tuge, vitalnosti i beživotnosti. Način na koji razmišljamo o ovim mijenama od ključne je važnosti. U hit naslovu „Tamna noć duše“ autora Thomasa Moorea, metaforičke tamne noći nisu predstavljene u negativnom svjetlu, nego kao razdoblja promjene, prigode za povratak sebi, te obredi prijelaza koji rezultiraju preobrazbom.

Naši životi vrve mračnim emocionalnim tunelima: bio to gubitak voljene osobe ili kraj odnosa, starenje ili bolest, karijerna razočarenja ili, pak, samo dugotrajan osjećaj nezadovoljstva životom. Društvo je sklono promatrati ovakve „tamne noći“ u kliničkim okvirima, kao prepreke koje je nužno prevladati što je brže moguće. Međutim, Moore nam pokazuje da uvažavanje i shvaćanje ovih razdoblja krhkosti kao perioda inkubacije i pozitivnih prigoda za razmatranje najdubljih potreba naše duše može rezultirati iscjeljenjem i novim poimanjem životnog smisla.

Tamna noć duše“, u izdanju Mozaika knjiga, donosi optimističan, inspirativan i nov pogled na teme kao što su: iscjeliteljska moć melankolije, seksualna tamna noć i misteriji bračne zajednice, pronalazak utjehe u razdobljima bolesti i procesu starenja, tjeskoba, ljutnja i razni vidovi privremenih neuračunljivosti, povezivanje kreativnosti, duhovnosti i emocionalnih kriza, pronalazak smisla i ljepote u tami. Ovaj inspirativni vodič kroz život na hrvatski jezik preveo je Marin Popović.