Talijanska slastičarka koja obožava hrvatsku makovnjaču

by | 21 veljače, 2020

U zagrebačkoj knjižari Znanje predstavljena je kuharica „Brze i jednostavne slastice“ talijanske autorice Alice Balossi, koja je za sve one koji nemaju vremena ili dovoljno vještine pripremila zbirku superjednostavnih i superbrzih recepata za ukusne slastice kojima nitko neće moći odoljeti.

Prije pet godine Alice Balossi radila je dosadan uredski posao koji ju nije ispunjavao. Zbog toga se odlučila na veliku promjenu i prijavila se u talijansku kulinarsku emisiju „Bake off“. „Nakon sudjelovanja u emisiji „Bake off“ novinari su me često intervjuirali i nekako je priča oko slastičarstva samo krenula. Nakon toga sam pokrenula svoju stranicu „I dolci di Alice“ na kojoj redovito objavljujem recepte i sada mogu reći da doista radim ono što volim. Nakon emisije i intervjua počela sam sve više pripremati slastice na talijanskoj televiziji, a nakon toliko godina rada i truda, pisanje knjige bilo je kruna tog trenutka“, rekla je Balossi.

Osim što obožava podučavati umijeću slastičarstva kako bi taj vid umjetnosti približila što široj publici, Alice svakom slatkom receptu voli dati osobni zaokret, a upravo za to joj je često potrebna inspiracija. „U slastičarstvu je teško osmisliti recept koji ne postoji na svijetu i koji je originalan jer gotovo smo već sve kombinacije isprobali. Moja tajna je da sve recepte samo pojednostavim. Nakon što ih prilagodim na sebi prihvatljiv način, oni tada zahtijevaju manje potrebnog pribora za pripremu, koraci su znatno jednostavniji, a i uštedjet ćete više vremena“, dodala je Balossi.

Recepti su vrlo ukusni, jednostavni i brzi za sve one koji nemaju puno vremena za pripremu slastica ili im se jednostavno ne da dugo stajati uz štednjak. Ova kuharica idealna je i za one koji imaju veliku želju zadiviti prijatelje veličanstvenim desertom, ali nemaju ni vremena niti volje pripremiti ga. Alice Balossi svoje prijatelje zato često iznenadi njima najdražim desertima. „Najčešće radim slastice za druge, a kad ih pripremam sebi, volim koristiti čokoladu jer tko ne voli čokoladu, kondenzirano mlijeko i vrhnje, dok od voća najviše volim voća banane i šumsko voće“, rekla je Balossi.

Strastvena ljubiteljica pin-up stila i 50-ih godina prošlog stoljeća, koje svakodnevno živi kroz svoj stil odijevanja, ukusa u glazbi i posebice u slastičarstvu, Alice Balossi ipak nije odoljela i nekim tradicionalnim hrvatskim receptima. Iako ih još nije sama pripremala, domaća makovnjača i bajadera, okusi su koje Balossi svakoga puta nosi kao uspomenu iz Hrvatske. Prateći njezine recepte sigurno možemo očekivati neku novu, jednostavniju, ali i dalje ukusnu verziju domaćih hrvatskih recepata.