Što o lijepoj i njegovanoj kosi možemo naučiti od skandinavskih žena?

by | 12 rujna, 2020

Skandinavske djevojke pravo su skladište nadahnuća za ljepotu. Iako su skandinavske žene prirodno svijetle kose, nemojte misliti kako ih većina ne boja kosu u plavu nijansu, a opet uvijek ostaje tako svilenkasta i njegovana. Evo zašto.

Žene koje znaju ostati njegovane u uvjetima u kojima žive stanovnici sjevernih zemalja, uistinu jesu osobe od kojih vrijedi poslušati savjete. U Švedskoj, Norveškoj i Danskoj djecu od rane dobi uče da poštuju mraz i hladnoću i pravilno koriste sve beauty postupke. Do 30. godine života stanovnici ovih zemalja posjeduju glavne vještine svijeta ljepote koje im pomažu u održavanju raskošne plave kose.

1. Prehrana + vitamini

Glavna značajka prehrane nordijskih djevojaka je ta što su svi proizvodi organski i što prirodniji. Prije početka 90-ih, skandinavska hrana bila je manje korisna i raznolika, a u prehrani je prevladavala smrznuta hrana, čija su vitaminska svojstva bila minimalna. Danas je skandinavski jelovnik nezamisliv bez ribe, bobica, skute i superhrane. Usput, upravo ti proizvodi imaju elemente u tragovima neophodne za rast kose i njezin prirodni sjaj. Na primjer, zdrave masne kiseline i bjelančevine koje se nalaze u ribi, doprinose brzom rastu kose, ali i njezinoj hidrataciji i prirodnom sjaju. Bobice poput boravnica i malina, zahvaljujući vitaminu E, fitosteroli i karotenoidi, pomažu u borbi protiv starenja vlasišta, pružajući kosi elastičnost i čvrstinu.

2. Pranje i ispiranje u hladnoj vodi

Švedske manekenke vole organizirati druženja s prijateljicama u sauni. Proces posjeta kupelji i naknadno ispiranje u hladnoj vodi ubrzava protok krvi, što je korisno za zdravlje i izgled žena: blistava koža, rumen i svježi ten. Čak i ako svaka skandinavska žena nema vremena i mogućnosti redovito odlaziti u saunu, svako kupanje uvijek se završava s hladnom vodom. Također, sauna pomaže ne samo u uklanjanju toksina iz tijela, već i u potpunom čišćenju pora od nečistoća. Također, doprinosi boljem prodiranju hranjivih tvari koje se nalaze ne samo u kozmetici, već i u prirodnoj vodi. Na primjer, stanovnici Islanda prakticiraju kupanje u geotermalnim izvorima, koji zasićuju tijelo korisnim elementima u tragovima i ubrzavaju rast kose.

3. Šamponi bez sulfata

Stanovnici sjevera pokušavaju koristiti isključivo ekološki prihvatljivu kozmetiku, a skandinavske zelje poznate su i kao proizvođači iste. Imajte na umu da šamponi koji sadrže sulfate i parabene oduzimaju vlagu vlasima, što dovodi do gubitaka gustoće i suhoće. Usput, budući da u sastavu šampona bez sulfata nema komponenti koje podižu ljuskice kutikule kose, nakon pranja možete preživjeti bez dodatnih losiona i sprejeva s učinkom protiv elektriciteta. Vlasi se ne lijepe jedna za drugu što pomaže kod gustoće, a rizik brzog mašćenja kose je minimalan. Treba napomenuti jedan od omiljenih proizvoda za ljepotu stanovnika Islanda, a to je krema od masti morskoga psa. Korisna komponenta dodaje se ne samo proizvodima za njegu kože lica, već šamponima i maskama za kosu. Doprinosi brzoj hidrataciji kose i povećava njezinu elastičnost.

4. Zaboravite na sušilo za kosu

Skandinavske ljepotice više vole prirodno osušenu kosu bez obzira na vanjsku temperaturu. Osim toga, toplinska obrada sa sušilom za kosu povećava krhkost kose i pridonosi pojavi ispucalih krajeva. Idealna opcija bilo bi sušenje korištenjem hladnog načina puhanja i naknadna primjena hidratantnih seruma.

5. Manje stresa

Koncepti načina života sjevernih zemalja (klik:odlična knjiga koja govori o ovom temi) pomažu ne samo uskladiti život i naći ravnotežu nego i više vremena posvetiti sebi. Prema Skandinavcima, ništa ne doprinosi ženskoj ljepoti više od kvalitetnog vremena provedenog nasamo sa sobom. Večer s knjigom i omiljenim biljnim čajem, šetnja šumom sa psom ili vikend u krugu najbližih. To su trenuci kada usporavamo svoj život, povećavamo količinu hormona sreće koji odolijevaju stresu i konačno poboljšavaju zdravlje cijelog tijela.

6. Njega prije odlaska u krevet

Stavljanje njege na kosu prije spavanja dokazano je manje lomi dok spavamo i omogućuje da kosa ostane zdrava. Skandinavske djevojke preporučuju duboku njegu kose navečer. Maske na bazi prirodnih sastojaka kao što su borovnice i arganovo ulje vlaže kosu, ispunjavaju je sjajem i štite od UV zraka te je pripremaju za dan.

IZVOR: 24SATA.HR

Foto: @emilietommerberg / Instagram