Japanska filozofija koja nas uči prihvaćati promjene

by | 18 ožujka, 2020

Kaizen je japanska wellness filozofija koja bi mogla svrgnuti danski koncept hygge s trona. Hygge koji je zaludio svijet bazira se na tome da se cijene male radosti u životu, a što očito doista djeluje s obzirom na to da se Danci smatraju najsretnijim ljudima na svijetu.

Slično je i s kaizenom, japanskim uvjerenjem da je veliki uspjeh posljedica malih, suptilnih promjena u životu. Doslovni prijevod te riječi je “poboljšanje”, a teorija iza te filozofije je da sve aspekte našeg života neprestano treba poboljšavati.

Problem u zapadnjačkom svijetu, tvrdi Sarah Harvey u svojoj knjizi Kaizen, The Japanese Method for Transforming Habits, One Small Step at a Time, je što volimo posezati za brzim rješenjima svojih problema.

‘Kaizen stavlja naglasak na manje korake te potiče da promjena bude neprestan proces, a ne brzo rješenje”, pojasnila je Harvey te dodala da u svemu trebamo biti sporiji, ali postojani.

“Promjene bi trebale biti male tako da u početku jedva primjećujete bilo kakvu razliku u svakodnevnom životu. To znači dodavanje još jednog komada voća ili povrća u košaru ili pet minuta meditiranja svake subote ujutro”, dodala je.

Tako, prema kaizenu, promjena postaje navika.

“Jedino što stvarno trebate je olovka i papir. Sve se svodi na ciljeve, kratkoročne i dugoročne. Podijelite ih na zdravstvene, poslovne, financijske, kućanske i socijalne, a onda duboko zaronite u svaki aspekt”, pojašnjava Harvey koja je počela slijediti kaizen nakon preseljenja iz Londona u Tokio.

Kad je u pitanju zdravlje, to znači da se možete zapitati kakav je vaš odnos prema tijelu, mentalnom zdravlju, prehrani i tjelovježbi. Drugo pitanje je čime ste zadovoljni, a čime ne.

Jednom kada to učinite, lakše je sagledati na što biste se trebali usredotočiti i koje navike promijeniti.

“Cilj je razviti pozitivne navike, a riješiti se loših”, upozorava Harvey.

Japanci također vjeruju da je kaizen ključ za povećanje emocionalne inteligencije.

“Važno je prihvatiti da niste uvijek savršeni i priznati da uvijek ima prostora za rast”, zaključila je Harvey o ovom najnovijem trendu životnog koncepta koji će zavladati 2020. godine.

Foto: Dương Nhân / Pexels

IZVOR: INDEX.HR