Sve tajne beauty kamuflaža! (2)

by | 31 srpnja, 2015

Svaki glumac mora proći alergijski test na make-up prije snimanja prve scene. Šminkeri isprobavaju preparate koje će koristiti na snimanju ne samo zbog toga da vide što kamera najviše “voli” već i kako bi provjerili uzrokuje li neko od tih sredstava neželjene reakcije na koži. Iskustvo pokazuje da alergijske reakcije, recimo, na do sada neisprobanu boju za kosu, ili make-up podlogu, zaista mogu biti burne – crvenilo i otečenost lica i kapaka. U situaciji ekstremnih alergijskih reakcija najučinkovitije djeluju steroidi, od kojih je najbolji kortizon (steroidni hormon). Kada je jedna glumica reagirala jakim osipom na tvari iz make-upa, dermatolog je primijenio injekcije steroida u kombinaciji s hladnim oblozima od sojinog mlijeka, koji su ublažili upalu. Također, istoj je glumici prepisao primjenu bazične hidratantne kreme (na primjer: Eucerin) u narednih nekoliko dana.

Ne postoji gora smetnja prilikom snimanja od herpesa. Ključna stvar u rješavanju ovog problema je da se reagira na prve znakove pojavljivanja herpesa. Nedavno, tijekom snimanja filma u Meksiku, jedna glumica izuzetno svijetlog tena probudila se s uočljivim herpesom na usni, što je bila posljedica stresa i izlaganja jakom suncu. U ovom slučaju, dermatolog nije prevalio tisuće kilometara, već je pružio pomoć od kuće – koristeći se nečim što se već ustalilo pod nazivom ”teledermatologija”. Dermatologu je poslana uveličana fotografija glumičinih usana, a on je izdao upute o liječenju liječniku iz filmske ekipe. I ovdje su primijenjene injekcije kortizona, potom tablete Valtrexa (aktivni sastojak je valaciklovir hidroklorid), kao i kortizonske kreme. Naravno, glumica je u nastavku snimanja morala koristiti preparate za sunčanje s visokim faktorom zaštite. Zahvaljujući ovoj kombiniranoj terapiji, herpes je nestao za dva dana.

Ponekad se bore i proširene pore mogu kamuflirati. Šminkeri ih prekrivaju primerima, koji stvaraju tanki silikonski film na koži, ili kremama na bazi kolagena, koje privremeno “napumpavaju” kožu. Kada ova sredstva ne odrade posao, nastupaju kozmetičari. Za vrijeme snimanja filma „Seks i grad“ problem izražene natečenosti lica rješavan je limfnom drenažom i primjenom hladne maske od algi. Ako se radi o ožiljku ili bori, koja zahtijeva hitnu intervenciju – na primjer, duboki ožiljak koji baca sjenu na dio lica ili duboke bore na čelu – dermatolozi najčešće posežu za injekcijom. U slučaju ožiljka, praznina se ispunjava kolagenom, a kada su u pitanju bore na čelu, primjenjuje se kombinacija botoksa i kolagenskih injekcija. Ovaj miks čini bore manje vidljivim, a omogućava pravljenje normalnih grimasa.

I glumci mogu biti crveni u licu – iz različitih razloga. Snimanja u izvanrednim uvjetima naročito su rizična za kožu, a najčešći problem su jako sunce i opekotine. U takvoj situaciji, najučinkovitije rješenje su kreme na bazi kortizona (najčešće 1%), koje brzo eliminiraju crvenilo i otoke. U nekim slučajevima potrebna je i terapija antibioticima, radi sprječavanja infekcije. Ponekad, glumci ne razmišljaju o tome da im je lice kapital pa se izlažu rizičnim zahvatima. Na primjer, jedna poznata glumica podvrgla se kemijskom pilingu za vrijeme snimanja u inozemstvu i završila s opeklinama prvog stupnja na licu. Njezin dermatolog poslao joj je antibiotik i steroide za oralnu primjenu i naredio joj da drži 15 minuta vrećicu leda, uvijenu u pamučnu krpu, na licu, i da je ponovno stavlja svaka dva sata (radi splašnjavanja otekline). Ova terapija je spriječila pojavu ožiljaka, ali glumica se suočila s problemom ispucalih kapilara. Šminker ih je uspio prekriti kada je snimanje nastavljeno, ali glumica se morala, nakon povratka u Sjedinjene Države, podvrgnuti laserskom tretmanu uklanjanja ispucalih kapilara.

Photo: Instagram