Sve što trebate znati prije laserskog uklanjanja dlačica

Još uvijek stignete

by | 15 veljače, 2022

Ako već duže vrijeme razmišljate ukloniti britvice i trake za depilaciju iz svog doma, još uvijek nije kasno za to da krenete na tretmane laserskog uklanjanja dlačica i ovog ljeta ne razmišljate jesu li vam izrasle nove.

U posljednjih nekoliko godina, to je jedan od najomiljenijih i najučinkovitijih kozmetičkih tretmana za trajno uklanjanje dlačica koji postoji na tržištu, a kako napreduje tehnologija, poboljšavaju se i diodni laseri s kojima kozmetički saloni rade. Iako je nekad lasersko uklanjanje dlačica bilo manje učinkovito, a bolnije, danas je situacija drugačija. Osim što će vam ukloniti dlačice i nakon 5-10 tretmana (ovisno o vašim potrebama), one će potpuno nestati, ovaj je tretman idealan za sve one koji imaju problema s upaljenim dlačicama, ožiljcima, mrljama i neugodnim svrbežom koji možete dobiti od brijanja.

Ono što je bitno istaknuti je to da dlačice imaju fazu rasta, mirovanja i ispadanja i ne djeluju sve jednako u isto vrijeme. One koje vidite na površini imaju fazu rasta, no tretmani se trebaju ponavljati svakih mjesec dana zbog onih u fazi mirovanja koje se trenutačno ne vide.

Kakve se dlačice mogu tretirati trajnom epilacijom?

Tretman neće jednako djelovati za sve vrste dlačica, barem kad je broj tretmana u pitanju. Što je dlačica deblja, gušća i tamnija, laser proizvodi više topline koja oštećuje matrične stanice oko dlačica i područje neposredno uz vlas dlačice koje je odgovorno za ponovni rast, zbog čega će učinak biti jači na tretiranom području. No u slučaju crvenih, plavih i sijedih dlačica potrebno je više tretmana. Također, rezultat tretmana također ovisi o eventualnim endokrinološkim problemima te genotipu pacijenta. Kako bi postigli što veću učinkovitost, bitno je da dogovorite plan tretmana sa svojim specijalistom ovisno o vašem tipu kože i kose.

Smije li se tretman raditi ljeti?

S obzirom na to da se ljeti većinski izlažemo UV zrakama kojima koža ne smije biti izložena tijekom tretmana, preporučljivo je da u tom periodu ne idete ako ne mislite voditi pravilnu njegu kože tijekom ljeta. No, ako koristite visok zaštitni faktor i izbjegavate sunce nekoliko dana nakon tretmana prema uputama osobe koja vam provodi tretman, neće biti problema. Imajte na umu da ako ste već potamnili i bili intenzivno izloženi solariju ili suncu dva tjedna prije tretmana, trebate pričekati mjesec dana do sljedećeg tretmana.

Je li tretman bolan?

Iako su danas tretmani značajno bezbolniji nego što su prije bili, ovisno o dijelu tijela na kojem radite, bol može biti usporediva s laganim peckanjem, no to je ništa u usporedbi s voskom ili šećernom pastom.

Foto: PeopleImages via Getty Images