8 činjenica o filerima koje vam nitko dosad nije rekao

Možda promijenite mišljenje...

by | 5 svibnja, 2023
Pomladite se filerima

Nekoć se o estetskim zahvatima govorilo potiho u probranom društvu, ali danas su dermalni fileri poput odlaska stomatologu (gdje su ih mnogi, usput rečeno, prvi put i isprobali) – i to s razlogom. Zahvaljujući novom valu estetskih centara i vještih stručnjaka, postupci su bezbolni i traju oko deset minuta, pružaju iznenađujuće dugotrajne učinke koji mogu varirati od suptilnih do impresivnih.

Stoga nije ni čudo da su fileri postali globalni favoriti. Osim toga, djeluju višestruko; mogu definirati izgled lica, omekšati oštre crte lica, vratiti mladenačkiji pogled, povećati volumen usana…

Ali što su zapravo dermalni fileri? Filer je gelasta tvar sastavljena od hijaluronske kiseline, “šećera” koji se prirodno nalazi u vašoj koži i koji je odgovoran za hidraciju i popunjavanje tkiva. Ubrizgavanje hijaluronskih filera u lice može poboljšati izgled linija lica, ispeglati bore i ublažiti izgled smanjenog volumena. Ukratko, rezultat je odmorniji i pomlađeniji izgled lica.

Pomladite se filerima

8 činjenica koje morate znati ako razmišljate o filerima

Ako smo vas zaintrigirali ili pak već neko vrijeme razmišljate o tome da isprobate ovaj tretman za pomlađivanje, donosimo vam nekoliko informacija o kojima se rijetko priča, a koje mogu biti krucijalne za donošenje vaše odluke, od odabira estetskog stručnjaka pa sve do njege lica nakon tretmana.

1. Rezervirajte termin najmanje tri tjedna prije važnog događanja

Bilo da želite zablistati na proslavi vašeg rođendana, na vašem vjenčanju ili nečem trećem, posljednje što biste željeli su bilo kakvih zaostali znakovi, poput podlijeva ili oteklina, koji pokazuju da ste bili na tretmanu filerima. Zbog toga, stručnjaci preporučuju da rezervirate termin najmanje tri tjedna prije važnog događanja.

2. Nemojte ubrizgavati filer u nazolabijalne bore

Duge, vertikalne bore između kojih se nalaze usne nije dobro “popunjavati” hijaluronskim filerima zato što na tom dijelu lica fileri mogu djelovati neprirodno i preočigledno. Alternativa koja izgleda prirodnije jest ubrizgavanje filera u obraze, što daje volumen cijelom licu te podiže kožu i tkivo donjeg dijela lica.

3. Ne trebate nekoliko tretmana da biste dobili pravi izgled

Dakako, ovo ovisi o stručnosti i iskustvu estetičara, ali većinom biste trebali dobiti željeni izgled već nakon prvog tretmana. Na kontrolnom pregledu, nekoliko tjedana nakon zahvata, estetski liječnik može, samo u rijetkim slučajevima, napraviti neke sitne prilagodbe.

4. Fileri ne bi smjeli biti tvrdi ispod kože

Nažalost, nisu svi fileri jednaki. Postoji puno različitih marki i vrsta filera različitih stupnjeva kvalitete. Da biste dobili najbolje rezultate, potražite filere na bazi čiste hijaluronske kiseline. Kvalitetan filer polako će se integrirati u tkivo tijekom vremena i ne biste smjeli osjećati nikakve tvrde kvržice ispod kože.

Pomladite se filerima

5. Fileri za usne mogu izgledati neujednačeno

Nekoliko dana nakon tretmana uobičajeno je da fileri za usne izgledaju neravnomjerno. Razlog za to je oteklina, ali i nesimetričnost vaših usana, no taj problem morao bi nestati u vrlo kratkom roku.

6. Ljubljenje neće pokvariti vaše filere u usnama

Događa se rijetko, ali filer se može pomaknuti dva-tri dana nakon tretmana. No razlog za to svakako nije ljubljenje. Izmjenjivanje nježnosti s partnerom neće uzrokovati bržu razgradnju proizvoda ili pomaknuti filer. To ima više veze s govorom i konzumacijom hrane, ali govori i o stručno obavljenom poslu.

7. Ne razgrađuju se svi fileri jednakom brzinom

Kad je u pitanju prirodna razgradnja filera, na nju utječe nekoliko čimbenika, a najvažniji od njih je koncentracija hijaluronske kiseline u vašem fileru. Laički rečeno, što je punilo gušće to će trajati dulje. To može biti od šest mjeseci do čak dvije godine.

8. Ako vam se ne sviđa rezultat, možete ga poništiti

Za razliku od uvriježenog mišljenja, ne trebate trpjeti neželjeni izgled čekajući da se filer prirodno razgradi. Učinak filera s hijaluronskom kiselinom može se poništiti ubrizgavanjem molekule koja se zove hijaluronidaza. Ovaj prirodni enzim ubrzava razgradnju vašeg filera.

Pročitajte: Od novog nosa do bijelih zuba: beauty tretmani koje možete napraviti pod pauzom za ručak

Foto: iStock/Getty Images Plus