Sve o dubokim borama na čelu, kako ih se riješiti i preduhitriti

by | 2 rujna, 2020

Starenje nije loša stvar, barem kad je um u pitanju. No kad uočimo kako nam se u prve bore počinju uvlačiti puder ili korektor, situacija se počinje mijenjati.

Postajemo sve više fokusirani na bore i njihov razvoj te istražujemo metode kako usporiti njihov razvoj i vidljivost smanjiti na minimum. Zašto one nastaju, možete li ih se doista riješiti i nekoliko natuknica kako ih učiniti manje vidljivima pročitajte u nastavku.

Što uzrokuje bore na čelu?

Najveću ulogu u razvoju bora na čelu igraju godine, smanjenje kolagena i elastina te pretjerano izlaganje suncu. Ako se puno mrštite i podižete obrve, pod stresom ste, puno se izlažete zagađenom zraku i imate takvu genetiku, možete biti sigurni da ćete s vremenom početi razvijati trajne, duboke bore na čelu. Nazivamo ih “trajnima” jer su to one bore koje ostaju čak i kada imamo normalan izraz lica, bez da se mrštimo.

Možemo li se doista riješiti bora na čelu?

Baš kao što se ne možete riješiti pora na licu, ne možete se potpuno riješiti ni bora na čelu, no postoje načini da ih učinite manje vidljivima. Prije svega morate shvatiti da kada dobijete bore – nema povratka. S godinama gubimo kolagen i elastin koji pomaže koži da se vrati na mjesto, no postoje sastojci koji će pomagati koži da se ponaša mladoliko. Površne bore mogu biti riješene s dobrim skincareom, uz strogu zaštitu od sunca, peptide, retinol i antioksidanse koji sadrže vitamin C, dok se one duboke, trebaju rješavati injekcijama, laserima i sličnim kako bi postigle neke značajnije rezultate.

Kako spriječiti da nastanu bore na čelu?

Već u svojim 20-ima trebate početi koristiti strogu anti age rutinu kako bi odgodili starenje kože. Naravno, genetika će tu također odigrati veliku ulogu pa pogledajte u svoje bake i roditelje u kakvom stanju je njihova koža.

Nekoliko načina za suzbijanje površinskih i odgodu nastanka novih bora:

Vitamin C i SPF svakog jutra
Izlaganje suncu igra jako veliku ulogu u mladolikom izgledu vaše kože. Što više se izlažete suncu – koža vam je suha, s mrljama i izloženija nastanku bora. Obavezno u vašu rutinu uvedite vitamin C kako bi vam potaknuo proizvodnju kolagena, pomogao kod hiperpigmentacije i pružio svježiji izgled kože, te ZF 30 (minimalno).

Hijaluronska kiselina
Ona je jedan od najtraženijih sastojaka na tržištu budući da je najbolja forma hidratacije koja postoji, a ujedno pomaže i kod bora s obzirom na plumping efekt koji vam daje.

Počnite koristiti retinode
Kako bi potaknuli razvoj kolagena, uvrstite retinoide u svoju anti-age rutinu. Retinol (derivat vitamina A i nešto slabija verzija retinoda) “popravlja” kožu noći i ostavlja ju zaglađenijom, dok bi u jutarnjoj rutini izazvao reakciju na koži.

Peptidi
Proteini za kožu koji stimuliraju rast novih stanica kože dok spavate. Također, i oni potiču produkciju kolagena koji je odgovoran za svježinu i mladolikost kože.

Profesionalni tretmani kože
Tu i tamo morate otići na profesionalno čišćenje kože i tretmane hidratacije i obnove kože kako bi se potpuno regenerirali.

Injekcije za instant rezultate
Ako imate duboke bore kojih se želite odmah riješiti, jedino što vam može pomoći su injekcije botoksa i hijalurona koje će popuniti bore u trenu.

Foto: Unsplash