LJEPOTA

Sugar-free i zero-sugar: jesu li umjetni zaslađivači zdraviji od šećera?

by Katarina Brkljača

20.12.2025.
Umjetni zaslađivači i sugar free namirnice
Umjetni zaslađivači i sugar free namirnice

Sugar-free namirnice i razne zamjene za šećer, koje su bile veliki hit 90-ih i 2000-ih, pomalo se vraćaju u modu – ovaj je trend u dijetalnoj prehrani ponovno dosegao vrhunac kad je Oreo nedavno predstavio svoj signature keks u zero-sugar izdanju.

Ovaj keks, kako obećavaju iz Orea, “ima okus omiljenog slatkiša i omogućava da ne zapostavite svoje zdravstvene i wellness ciljeve”. I dok se pitamo je li to uistinu moguće, zanima nas i jesu li slatkiši bez klasičnog šećera zapravo zdravija opcija.

Što sadrže sugar-free namirnice

Glavna prednost ovih sugar-free ili zero-sugar opcija jest smanjena kalorijska vrijednost. Ovo se, primjerice, posebno odnosi na pića – prosječna limenka zaslađenog gaziranog pića od oko 0,35 litara sadrži približno 150 kalorija, gotovo sve iz šećera. Ista količina dijetnog gaziranog pića sadrži nula kalorija.

Najčešći umjetni zaslađivači koji se koriste kao zamjene za šećer u zemljama Europske unije jesu acesulfam K, aspartam, ciklamat, saharin i sukraloza. Smatraju se sigurnima za konzumaciju unutar preporučenih dnevnih količina koje je odredila Europska agencija za sigurnost hrane, a karakterizira ih znatno veća slatkoća u odnosu na obični šećer – primjerice, aspartam je otprilike 200 puta slađi od saharoze. Za razliku od šećera, većina ovih zaslađivača ne metabolizira se u značajnoj mjeri, odnosno organizam ih koristi minimalno ili ih izlučuje, zbog čega imaju zanemarivu ili nultu kalorijsku vrijednost.

Upravo se zbog nulte kalorijske vrijednosti namirnice bez šećera ili sa smanjenim udjelom istog reklamiraju kao “zdrave”, što je zapravo daleko od istine. “Zamjena šećera zaslađivačima ne čini proizvod hranjivijim i on i dalje ostaje ultraprerađena hrana s vrlo malo nutritivne vrijednosti”, objasnila je za portal Self dijetetičarka Keri Gans.

Što je bolje – sugar-free ili obični šećer

Nutricionisti su složni oko jednog – za osobe koje održavaju umjerenu, uravnoteženu prehranu i zdrav stil života, sasvim je u redu konzumirati namirnice s klasičnim šećerom. Malo čokolade, pokoji keks ili limenka gaziranog pića neće utjecati na cjelokupno zdravlje.

S druge strane, zero-sugar opcije mogu pomoći u smanjenju dnevnog kalorijskog unosa te su dobra zamjena za osobe koje žele kontrolirati tjelesnu težinu ili podržati proces mršavljenja. Isto vrijedi i za dijabetičare. Ipak, važno je zapamtiti da su proizvodi s umjetnim zaslađivačima i dalje ultraprerađena hrana, nisu zamjena za zdrave, cjelovite obroke te ih ne treba tretirati drukčije od klasičnih slatkiša i gaziranih napitaka – i dalje se preporučuje kontrolirana konzumacija u malim količinama.