Stvorite mali vrt začinskog bilja u svojoj kuhinji

by | 4 ožujka, 2013

Uzgajanje biljaka u vlastitom domu odličan je način da tijekom cijele godine uživate u svježim mirisima i aromama. Kod odlučivanja koje ćete biljke uzgajati odaberite one koje često koristite, kao i one koje su jednostavne za uzgajanje i održavanje. Ovo je šest najzahvalnijih biljaka za uzgajanje u unutrašnjim prostorima.

1. Bosiljak

Čak i ako nikada ne kuhate s bosiljkom, uživat ćete i u samom mirisu ove opojne biljke. Bosiljak možete sami uzgojiti iz sjemenki, ili u prodavaonici možete nabaviti zapakirani bosiljak, što je puno jednostavnije. Držite ga u posudi s puno drenažnih rupica na dnu i s dovoljno prostora za rast i širenje. Što se zalijevanja tiče, u hladnijim danima, zalijte ga jednom do dva puta tjedno, a kada je toplo, onda ga i češće zalijevajte. Začinsko bilje je bolje zalijevati ujutro, tako će imati cijeli dan da se suvišna voda dodatno ocijedi i osuši. Večernje zalijevanje moglo bi dovesti do razvoja gljivica na bosiljku. Uvijek zalijevajte samo zemlju, ne listove. Što se svjetlosti tiče, bosiljak voli izravnu izloženost sunčevoj svjetlosti, po mogućnosti više od 6 sati dnevno (najmanje 4 sata).

2. Vlasac

Ako mislite da uzgajanje bilja baš i nije za vas jer vam ništa ne uspijeva – onda je vlasac prava biljka za vas! Vlasac raste brzo i uzgaja se lako. Preskočite uzgajanje iz sjemenki, već kupite gotovu biljku iz prodavaonice ili rasadnika. Biljku stavite u teglicu i napunite zemljom do otprilike pola do jednog centimetra ispod vrha posude. Namočite zemlju vodom, ali nemojte pretjerivati. Vlasac stavite blizu prozora, ali ne i na izravnu sunčevu svjetlost. Kad vam vlasac naraste na nekih dvadesetak centimetara, izrežite stabljike i iskoristite ih za kuhanje, ili ih zamrznite za kasnije.

3. Metvica

Najsunčanije mjesto u kuhinji rezervirajte za mentu. Kupite je kao već uzgojenu biljku, pa je presadite u veću posudu jer ona voli dosta prostora a i jako se širi. Ona voli i dosta vode, zalijevajte je jednom dnevno ili jednom u dva dana. Važno je da je zemlja uveijk dovoljno vlažna, ali ne i pretjerano natopljena. Ako primijetite da je počela venuti, vjerojatno ili ne dobiva dovoljno sunčeve svjetlosti ili vode. Iznesite je na sunce i češće zalijevajte.

4. Estragon

Ova ukusna biljka koristi se svježa ili osušena i odlično odgovara mnogim jelima. Kao narodni lijek koristi se kao biljka koja povećava apetit i ublažava želučane smetnje, a pomaže i pri lošoj probavi i nadutosti. Estragon voli sunčan i topao položaj u zavjetrini i ne podnosi propuh i hladnoću. Ne podnosi ni previsoke temperature, pa ga u ljetnim mjesecima obavezno držite u kući i ne na izravnoj svjetlosti. Što se zalijevanje tiče, ova biljka voli vodu, ali ne podnosi previše natopljenu zemlju. Pobrinite se da se sav višak vode dobro ocijedi. Biljku ponovno zalijte kada osjetite da se zemlja počela sušitu.

5. Ružmarin

Kao i bosiljak, ružmarin ima divan i jak miris. Odlično ide uz mesna jela, mesne umake i jela od rajčica. Nemojte ga uzgajati iz sjemenki, već kupite gotovu mladicu. Ružmarin posadite u teglicu s dovoljno drenažnih rupa na dnu i dovoljno ga zalijevajte, međutim, nemojte pretjerivati. Ružmarin voli vlažnu do suhu zemlju puno više nego natopljenu. A voli i dosta izravne sunčeve svjetlosti – redovno ga rotirajte da sve strane i grančice dobiju dovoljno svjetlosti.

6. Peršin

Peršin izgleda dekorativno, a posebnu aromu daje i jelima. I što je najbolje, vrlo je jednostavan za održavanje. Peršin voli puno izravne sunčeve svjetlosti, a teglicu svakih dva ili tri dana okrećite kako se biljka ne bi nagnula samo na jednu stranu prema suncu. Peršin voli umjereno vlažnu, ne i prenatopljenu zemlju. Što se posude tiče, odaberite onu s drenažnim rupicama i tanjurićem – kako bi sva suvišna voda otekla.

Izvor: zena.hr

Tagovi: