Stvari koje morate prestati raditi koži lica kad uđete u 30. godinu

by | 15 ožujka, 2021

Ako niste skincare ovisnik, vjerujemo da je teško popratiti što biste sve trebali u kojem životnom razdoblju kad je njega kože u pitanju. No, bez brige, zato imate nas da vas uputimo u sve što trebate znati.

Kako nam se mijenja psiha i kaže se da su tridesete najbolje godine, tako nam se mijenja i koža kojoj je potrebna podrobnija njega i povremeni odlasci na kozmetičke tretmane. Ako se već do tada niste brinuli o zdravlju kože, ovo je krajnje vrijeme da počnete. U nastavku vam donosimo listu najvažnijih stvari koje trebate prestati raditi kad počnete ulaziti u tridesete (a i prije).

Akne se ne tretiraju jednako u dvadesetima i tridesetima
U dvadesetima većina isušuje akne preparatima koji u sebi sadrže alkohol. Međutim, tada je koža masnija nego u tridesetima, kad akne treba tretirati drukčijom metodom. Budući da koža postaje izraženije suha s godinama, proizvodi s alkoholom djeluju na nju pregrubo. Akne je u tridesetima najbolje tretirati nježnijim preparatima. Ako imate problema s masnijom kožom u tridesetima, od lokalnih sastojaka dokazano je da lokalno primijenjen L-karnitin, 2 % niacinamid (derivat vitamina B3) te salicilna kiselina mogu smanjiti izlučivanje sebuma i time ukloniti prekomjerno izlučivanje kod masne kože.

Prestanite izbjegavati dermatološke i kozmetičke tretmane
Kada ćete si priuštiti njegovanje ako ne sada? Što se tiče dermatoloških tretmana koji mogu smanjiti izlučivanje sebuma, a usmjereni su na smanjenje veličine lojne žlijezde koja stvara sebum, najučinkovitiji su fotodinamička terapija, diodni laserski uređaji i neablativna radiofrekvencija za prištiće. Do 35. godine trebali biste u svoju svakodnevnu beauty rutinu uvrstiti i moćan antioksidans poput vitamina C, koji je neophodan saveznik lijepe kože. Vitamin C ključan je u sintezi kolagena, a njegov pozitivan učinak uočava se na koži – po poboljšanoj hidrataciji, smanjenju bora i smeđih mrlja te vraćenoj blistavosti kože. Upravo su to problemi kože koji se počinju događati s godinama, a s prevencijom treba započeti na vrijeme.

Nemojte kupovati proizvode samo zato što su na akciji
Kupiti omiljeni proizvod na akciji izvrstan je osjećaj, ali kupiti bilo kakav proizvod samo zato što je na akciji može izazvati probleme. Jako pazite što kupujete i naučite čitati sastav proizvoda u kojem ćete vidjeti sastojke koji vam ne odgovaraju. Naime, sastav proizvoda za lice trebao bi biti prilagođen potrebama kože, stoga nije rješenje kupiti nešto samo zbog uštede jer vas to može stajati dugoročnih problema. Žene najčešće griješe kupujući preteške proizvode koji začepljuju pore.

Nemojte ostavljati ostatke šminke na licu preko noći
Iako odlazak na spavanje s make-upom na licu nije preporučljiv niti u jednoj dobi, u tridesetima je to posebno nepoželjno jer je koža osjetljivija nego u dvadesetima. U tridesetima ne želite očima dati dodatnih razloga da budu crvene ili natečene, a osim toga, mrvice maskare mogu začepiti pore i izazvati upale oko očiju. Za uklanjanje šminke, posebice one oko očiju, koristite nježan, ali učinkovit preparat, a svakako bi bilo dobro u dnevnu rutinu uvrstiti i hidratantne kreme za suho i osjetljivo okoloočno područje.

Ne, krema za lice nije krema za okoloočno područje
Ako već do sada niste, vrijeme je da u svoju rutinu uvedete i okoloočnu kremu koja ima potpuno drukčiji sastav i teksturu od regularne hidratantne kreme. Ovisno o tome što želite postići, kupujte kremu za okoloočno područje koja je ciljana za problem koji imate, a ujedno i vrlo hranjiva kako bi koža što duže ostala elastična i nepodložna nastanku bora.

Prestanite zapostavljati kreme sa zaštitnim faktorom
Ako ste u dvadesetima uživali na suncu bez ikakve dodatne zaštite, u tridesetima je krajnje vrijeme da promijenite tu naviku. Sunce dodatno isušuje kožu i izaziva bore i tamne mrlje, što je posebno nepovoljno za kožu nakon tridesete. Osim što se na licu koje nismo redovito štitili od UV zračenja bore, mrlje i drugi znakovi starenja pojaviti puno prije, riskiramo i mnogo ozbiljnije posljedice poput zloćudnih promjena na koži. Kremu sa zaštitnim faktorom potrebno je nanositi svaki dan neovisno o suncu ili oblacima, i to na lice, ruke, vrati i prsa, odnosno na najizloženije dijelove tijela. Pridržavanjem ovih nekoliko jednostavnih pravila, tridesete više neće predstavljati godine u kojima lice počinje rapidno stariti, nego period u kojem učimo uživati u njezi kože upravo po našoj mjeri. I ne, puder sa ZF-om vam nije dovoljan.

Foto: Pexels