Stomatologinja nam je otkrila koje su metode izbjeljivanja zuba potpuno sigurne za nas

Izbjeljivanje zuba bez oštećenja zubne cakline

by | 12 srpnja, 2021
izbjeljivanje zubi

Svi već znamo da dugogodišnja konzumacija kave, čaja, crnog vina ili nikotina mogu ostaviti pigmentacije i naštetiti boji naših zuba te samim time narušiti njihovu estetiku.

S druge strane, kod nekih ljudi postoji i genetska predispozicija za “žućim” zubima. Takve se promjene na zubima ne mogu ukloniti redovitom oralnom higijenom pa se često pojavljuje potreba za izbjeljivanjem zubi. No, s obzirom na to da se konstantno vode polemike kako izbjeljivanje oštećuje zubnu caklinu, odlučili smo upitati stomatologinju i vlasnicu poliklinike iSmile, Vedranu Vučetić o najsigurnijim metodama izbjeljivanja.

Koliko izbjeljivanje zuba zapravo oštećuje zube i caklinu?

Izbjeljivanje zuba je potpuno siguran način za postizanje lijepog osmijeha koji će svi primijetiti. Bitno je naglasiti da najveću ulogu u postizanju željene nijanse i zdravlja zuba igraju odabir načina i kvaliteta proizvođača. Korištenje profesionalnih, provjerenih i certificiranih metoda za izbjeljivanje zuba je preporuka nas stomatologa kad pričamo o sigurnom i zdravom izbjeljivanju zuba. Takve metode ne oštećuju zube, ni caklinu, ni najmanje. Zato svoj odabir prepustite stručnjaku.

Što je s kućnim metodama izbjeljivanja? Koliko su djelotvorne i koliko su sigurne za zube?

Nažalost, velika većina kućnih metoda bazirana je na abrazivnom djelovanju. Takve paste ili trakice u kombinaciji sa svijetlom koriste abrazivne čestice ili jače kemikalije kako bi uklonile mrlje sa zuba, a istovremeno stvaraju mikrooštećenja na površini koja u konačnici poslije mogu upijati više pigmenta i imati neželjeni rezultat. Rezultat je stoga manje učinkovit, kratkotrajan te nepoželjan za zdravlje naših zuba.

Ako se odlučite ili pronađete neki proizvod koji biste ipak voljeli probati, preporučujem da ga pokažete svom liječniku dentalne medicine ili pošaljete upit kako biste dobili vise informacija i provjerili sigurnost uporabe.

Također, važno je naglasiti da danas postoje proizvodi za kućnu uporabu, provjerenog sastava i bez abraziva, koji se mogu kupiti u određenim profesionalnim klinikama (pa tako i u našoj klinici). Oni su sastavni dio profesionalnog bijeljenja te ćemo vas mi liječnici rado upoznati s protokolom i načinom na koji ćete ih sigurno koristiti i kod kuće za postizanje maksimalnog rezultata, bez ikakvog oštećenja.

Koja je najbolja metoda za izbjeljivanje i postoji li nešto za što postoji stopostotna sigurnost da neće oštetiti zube?

Metoda koja je provjereno broj jedan u svijetu bijeljenja i koju osobno volimo koristiti je Zoom White Speed najnovije generacije. Pokazala se kao najbolja za osjetljive zube, ne oštećuje caklinu, a rezultati su daleko najučinkovitiji. Cijeli tretman se radi u jednom posjetu i traje otprilike sat vremena. Koristi se LED svjetlo/lampa kao akcelerator koji potiče dodatno izbjeljivanje za maksimalan rezultat te nijansu i do 8x svjetliju od postojeće. ACP gel (amorphous calcium phosphate) koji se aplicira poslije samog tretmana pojačava čvrstoću cakline i umanjuje osjetljivost zuba. Za svaku preporuku.

Ako se odlučimo za izbjeljivanje, na što trebamo paziti, kakve hrane i pića se trebamo odreći? Kako održavati zube – samo regularnom njegom, pranje, konac ili još nečime?

Novi profesionalni načini izbjeljivanja također su se prilagodili modernom ubrzanom tempu života. Više nije potrebno toliko paziti na prehrambene navike nakon izbjeljivanja. Možemo opušteno uživati uz redovito održavanje i njegu nakon jela. Kako god, za postizanje najboljih rezultata i postojanost boje, ako vam nije preveliki problem, radije pripazite koji dan na jako obojena pića i hranu tipa crno vino, Coca-Cola i dugotrajna ispijanja kave dok se boja ne stabilizira. Ultramekane četkice i nježno korištenje konca i interdentalnih četkica je uvijek za preporuku.

Nikad nemojte oklijevati pitati za savjet i sve što vas zanima. U današnje doba savjet možete dobiti i putem društvenih mreža. Budite slobodni kontaktirati i našu kliniku za sva dodatna pitanja.

Foto: Mihailo Milovanović via Getty Images