Što se događa vašoj koži tijekom noći ako ne očistite lice od šminke kako treba?

by | 15 veljače, 2021

Pravilo broj jedan kad je u pitanju beauty – uvijek skinite šminku prije nego što legnete u krevet.

Vjerujemo da ste taj savjet dobili još kao tinejdžeri kada ste stavljali samo sloj debele crne olovke ispod očiju. Isto pravilo koje je vrijedilo tada – vrijedi i sada, no bez obzira na to jeste li nosili šminku tijekom dana ili ne, gel za čišćenje lica mora vam navečer biti u uporabi kako bi odstranio sve bakterije koje ste prikupili na koži tijekom dana. Kada je make up u pitanju, redovito pričamo i o dvostrukom čišćenju lica navečer – s uljnim, pa gel čistačem kako bi bili sigurni da ste odstranili svu šminku koju ste nosili tijekom dana. Jer, što se dogodi kada odete u krevet s mjestimičnim tragovima šminke na koži? Začepljene pore. I preskočite micelarne, vatice i slične čistače kojima nećete dovoljno učinkovito očistiti lice.

Tijekom noći, vaše stanice kože pokušavaju disati, producirati prirodno ulje i znoj, pa spavanje sa šminkom koja leži na koži stvara pogodan teritorij za akne. Da pojednostavimo, šminka stvara određeni sloj preko vaših pora zbog kojih sebum koji se luči nema kamo otići i to izravno utječe na vašu prirodnu produkciju ulja, a zajamčeni je recept za začepljene pore i akne. No osim akni, spavanje s make-upom ubrzat će proces starenja vaše kože, učiniti je sivom, podložnijom nastanku bora i oštećenom. Kolagen će se sporije proizvoditi, što znači da će koža imati manje elastina i čišćenje lica je neophodno kako biste doskočili ovom problemu.

Ništa manje bitno nije ni uklanjanje šminke s očiju koje su najosjetljiviji dio našeg lica, posebno kad su u pitanju dermatitis i iritacije. Ako vam maskara ili sjenilo koje ste nosili tijekom dana na očima uđe u oko tijekom noći, može vam izazvati alergijske reakcije, konjunktivitis ili iritacije, a trepavice će vam pucati i vrlo vjerojatno se razrijediti.

Što ako se dogodi “samo jednu noć”?
Naravno, sve o čemu pričamo događat će se u većini slučajeva, ako se dogodi više puta da ste zaboravili skinuti šminku, no ako imate osjetljivu kožu i nakon samo jedne noći možete dobiti reakciju u obliku prištića. Baš zato, kako biste se zaštitili od svih gore navedenih posljedica, pobrinite se za to da imate kvalitetne čistače lica koji će učinkovito ukloniti i onu najtvrdokorniju vodootpornu maskaru, puder i korektor s lica.

Foto: Pexels