Pet savjeta što napraviti s odjećom koju više ne želite

Kako se točno riješiti stare odjeće?

by | 11 kolovoza, 2023

Danas, kad se svijet suočava s rastućim izazovima oko očuvanja okoliša, održivost postaje ključni koncept u svim aspektima života, uključujući i način na koji upravljate svojom odjećom.

Međutim, postoji niz održivih načina na koje se možete riješiti stare odjeće, što će vam pomoći smanjiti otpad, smanjiti potrebu za proizvodnjom nove odjeće i doprinijeti očuvanju planeta.

Razmislite, možda imate nešto odjeće u svom ormaru koje se morate riješiti. Možda vam ona više ne odgovara ili više nije prikladna za vaš stil života ili želite napraviti mjesta u svom ormaru. Postoje načini kako tu odjeću skladištiti i što raditi s odjećom koju više ne želite ili ne trebate.

Što raditi s odjećom koju više ne želite?

Recikliranje

Recikliranje je ključni element održivog upravljanja otpadom, uključujući i odjeću. Većina odjeće sadrži različite materijale kao što su pamuk, poliester, vuna i još mnogi drugi. Tkanine se mogu razgraditi, očistiti i pretvoriti u nove proizvode ili tkanine.

Preprodaja

Preprodaja, ili prodaja rabljene odjeće postala je sve popularnija opcija. Second-hand dućani, buvljaci i internetske platforme omogućuju ljudima da prodaju i kupe odjeću koja je još uvijek nosiva, ali im više nije potrebna. Ovo nije samo financijski korisno već i ekološki jer produljuje životni vijek odjeće i smanjuje potrebu za novom proizvodnjom.

Pronađite dućan u svom području koji prima rabljenu odjeću i donesite svoje stvari za koje ćete dobiti novac.

Donirajte skloništu za životinje

Često možete donirati posteljinu, deke i ručnike lokalnom skloništu za životinje. Svakako najprije nazovite sklonište da provjerite prihvaća li donacije i raspitajte se o određenim stvarima koje želite donirati.

kako se riješiti stare odjeće

Kontaktirajte lokalna skloništa za beskućnike

Nazovite skloništa za beskućnike na vašem području da vidite primaju li donacije odjeće. Obavezno pitajte koje će stvari prihvatiti i moraju li se predmeti sortirati ili pakirati na određeni način prije nego što ih donesete kao donaciju.

Doniranje odjeće u lokalne dobrotvorne organizacije, crkve, skloništa za beskućnike ili druge ustanove koje podržavaju ljude u potrebi može imati pozitivan društveni utjecaj i smanjiti potrebu za proizvodnjom nove odjeće.

Pri doniranju je važno osigurati da je odjeća čista i u dobrom stanju.

Vlastita prerada odjeće

Jedan od načina na koji se održivo možete riješiti stare odjeće jest pretvoriti je u nešto novo i korisno. Vlastita prerada odjeće uključuje prešivanje, šivanje, bojenje ili čak kombiniranje različitih komada kako biste stvorili potpuno nove stilove.

Pročitajte: Stilski trikovi koji će vam dobro doći ako imate široke bokove 

Foto: Pexels, OKrasyuk iStock/Getty Images Plus via Getty Images