Što je “slow beauty” koncept i zašto bi nam svima trebao biti interesantan?

Filozofija koja se temelji na svemu suprotnom od kapitalizma

by | 20 listopada, 2021
slow beauty

Slow beauty je baš poput slow fashiona, pokret koji se odnosi na ulaganje u proizvode koji su izrađeni održivim metodama i sastojcima kvalitetnog izvora.

A upravo to je ono čemu smo sve više počeli težiti – podizati život na novu razinu, na fokusirane beauty rituale i korake na koje u užurbanosti prije lockdowna inače nismo prakticirali. Korejske rutine od 10 ili 12 koraka postale su uobičajene, a budući da su one uvijek fokusirane na pojedinca, ne čudi nas da je u posljednje dvije godine upravo ovaj pokret toliko zaživio. Iako je riječ “samo” o beautyju, barem znamo da nad nečim imamo kontrolu i smireniji smo te manje tjeskobni.

Slow beauty znači korištenje manjeg broja kvalitetnijih proizvoda kako bi se smanjila nepotrebna potrošnja. Zaronite li dublje u ovaj trend moći ćete vidjeti kako nas slow beauty brendovi žele poticati u tome da budemo pažljiviji u načinu na koji kupujemo beauty i skincare proizvode. Isto tako, to su često proizvodi koji nadahnjuju korisnika da odvoji vrijeme, odmakne se od digitalnog svijeta i opusti se – sve to kako bismo doslovno usporili, baš ono što nam je potrebno.

Iako je trend o kojem se naveliko priča i u digitalnim medijima, on je sve samo ne digitaliziran. On predstavlja holistički pristup s naglaskom na wellness i istinsko zdravlje kože iznutra prema van. Slow beauty je opušten stil života u kojem se ne treba fokusirati na pravila i točno određene beauty rutine. Potpuno slobodno možete birati između niza zdravih i prirodnih proizvoda, ovisno o tome što vama najbolje odgovara, a svakom odgovara oslobođenje od stresa.

Čak i ako inače niste osoba koja preferira luksuz, slow beauty nam pruža kućni luksuz koji si sami možemo priuštiti kako bi nas natjerao na promišljanje o tome što stavljamo na svoju kožu i je li štetno za nju i okoliš.

Kako se prebaciti na slow beauty?

Svjesni smo da je u današnjem svijetu gdje kapitalizam igra glavnu ulogu i neprestano smo bombardirani novim beauty proizvodima, jako teško prebaciti se na nešto održivo i potpuno drugačijeg koncepta, no moguće je.

Krenite od biranja prirodnijih sastojaka, promjenu stava prema starenju, ekološku prihvatljivost, mindfulness i stavite sebe na prvo mjesto. Možda za vas to znači i odricanje pa nećete niti koristiti make up i skincare proizvode nekoliko dana, tjedana ili mjeseci, kako bi obavili kvalitetan detoks kože, no nakon što se malo educirate, shvatit ćete da zapravo imate izbora i da možete koristiti skincare i make up clean proizvođača. Sve što trebate je obratiti pozornost na brendove koji obećavaju rezultate i koji uključuju ekološki osviještene postupke u svaki korak svog opskrbnog lanca, od nabave sastojaka do pakiranja – zato se slow beauty trend ujedno ubraja i u clean beauty kategoriju.

Foto: Olha Kozachenko via Shutterstock