Smrt Sarah Everard potaknula je javnu raspravu o sigurnosti žena na ulicama. Imamo ideje kako pomoći

by | 13 ožujka, 2021

Sarah Everard, 33-godišnja direktorica marketinga iz Londona, nestala je dok se prošlog tjedna vraćala doma nakon druženja s prijateljicom.

Vijest o njezinom nestanku potaknula je mnoge žene na otvoren govor o svim poteškoćama i strahovima s kojima se suočavaju na ulicama. Nakon što je britanska policija potvrdila da je tijelo pronađeno u šumi tijelo Sarah Everard, društvene mreže počele su se puniti svjedočanstvima i savjetima žena iz cijeloga svijeta. Javna rasprava o sigurnosti žena na ulicama stigla je i do britanskog Parlamenta, a nije zaobišla ni Hrvatsku. S obzirom na to da je za Everardinu smrt osumnjičen službenik metropolitanske policije u Londonu, nametnulo se pitanje mogu li žene ikada biti sigurne. Osim tisuća svjedočanstava iz kojih se jasno osjeti strah žena na ulici, raspravljalo se i o stvarima koje muškarci mogu napraviti kako bi se žene na ulicama osjećale sigurnije.

Seksualno uznemiravanje postalo je dio svakodnevice, a žene se često suočavaju s neželjenim dodirima, pogledima i povicima i danju, u punim tramvajima, na trgovima i punim ulicama. Hodanje noću zamračenim ulicama te neosvijetljenim puteljcima postalo je kockanje te je odavno preraslo u strah koji se ne umiruje niti plaćanjem taksija ili javnog prijevoza. Poražavajući su podaci i priznanja žena koje tvrde kako će, u slučaju nedostatka novca za taksi, radije ostati doma nego otići u noćni provod. No to je, nažalost, naša realnost, koja se može mijenjati jedino ponašanjem muškaraca, koji često nisu svjesni da malim gestama mogu nekoga lišiti straha koji se ženama noću uvlači u svaku poru. Ovo su neki od načina na koje možete pomoći ženama kako bi se osjećale sigurnije na ulicama.

Prijeđite ulicu

Ako hodate iza žene usred noći, morate znati da ta žena osjeća duboki strah. U tom slučaju prijeđite na drugu stranu ulice i hodajte tako da vas uvijek može vidjeti. Mnoge su žene ovih dana rekle kako ih je takvo ponašanje muškaraca spasilo u trenucima panike i straha.

Uvijek pratite prijateljice doma

Bez obzira na to što netko živi blizu ili ide taksijem, budite osoba koja će uvijek dopratiti prijateljice ili (potencijalne) partnerice do vrata njihova doma. Niti jedna žena ne bi trebala noću hodati sama.

Stanite u obranu

Ako vidite da se događa nešto čudno i neprimjereno, budite hrabri i stanite u obranu. Ako mislite da nećete sami moći spasiti situaciju, pozovite policiju.

Učite mlađe generacije lijepom ponašanju

Ljude koji su mlađi od vas podsjećajte na to kako se muškarci trebaju ponašati prema ženama. Otvoreno pričajte s mlađim generacijama o pristupu koji imaju sa ženama i o načinu na koji se prema njima ponašaju. Razgovorom se može postići jako puno.

Nemojte započinjati razgovor

Niti jednoj ženi nije ugodno kada joj se nasred ulice obrati muškarac kojeg ne zna, osobito ako se to događa noću. Nemojte pokretati razgovor, radije se maknite te time pokažite ženi da joj ne želite nauditi.

Foto: Anubhav Saxena/Unsplash