Slučaj 6-4

by | 19 siječnja, 2020

Književni fenomen prodan u više od milijun primjeraka samo u Japanu, dobitnik međunarodnih priznanja i nagrada najrelevantnijih književnih časopisa… „Slučaj 6-4“, iz pera najuspješnijeg japanskog književnika u novije vrijeme Hidea Yokoyame, fascinantan je roman u kojem cilj nije samo uhvatiti ubojicu… uz dojmljiv opis japanskog policijskog sustava i društva čitatelj ima osjećaj kao da se poseže za nečim višim, gotovo metafizičkim, pa sam smisao ostaje neuhvatljiv, čak i nakon što slučaj bude zaključen…

Noćna mora koju nijedan roditelj ne bi mogao preživjeti.

Slučaj koji nijedan detektiv nije mogao riješiti.

Zaplet koji nijedan čitatelj ne može predvidjeti.

Pet dana u siječnju 1989., roditelji sedmogodišnje učenice iz japanskog gradića sjedili su i slušali uvjete otmičara svoje kćeri. Nikad neće otkriti njegov identitet. Nikada više neće vidjeti svoju jedinicu.

Idućih četrnaest godina japanska je javnost slušala isprike policije. Nikad neće zaboraviti fijasko od istrage koja je postala poznata kao „Slučaj 6-4“ i nikad neće oprostiti vlastima neuspjeh.

Tijekom uobičajenog radnog tjedna potkraj 2002., načelnik policijskog odjela za medije naišao je na čitav niz propusta u istrazi. Nije mogao ni sanjati što će sve otkriti. Nikada ne bi ni tražio da je znao što će pronaći.