Slijedite ovih 5 koraka i izgladit ćete odnose sa svakom osobom s kojom ste u konfliktu

by | 8 siječnja, 2020

Bez obzira radi li se o partnerovoj prevari, izdaji prijatelja ili vas je netko od obitelji godinama maltretirao, oprost je često težak korak koji zahtjeva puno energije i psihološke stabilnosti.

Najvažnije što trebate znati je da oprostiti nekome ni u kom slučaju nije uvijek nužno – posebno ako se radi o nekome tko bi i dalje mogao predstavljati prijetnju vašem blagostanju.

– Ako ste odlučili oprostiti i spremni ste loša sjećanja ostaviti iza sebe to može imati i zdravstvenih koristi. Ako s druge strane osjećate gnjev i ne želite popustiti, to vas može ostaviti u vrtlogu negativnih emocija – kaže Loren Toussaint, profesor psihologije na američkom fakultetu Luther College u Decorahu u Iowi.

Ako se stres izazvan negativnim emocijama nastavi, u tijelu se može povećati razina kortizola (hormona stresa) koji može biti izvor mnogih mentalnih i fizičkih zdravstvenih problema. Oprost je povezan s manjom razinom stresa te boljim mentalnim zdravljem.

Oprostiti nekome ne znači da se morate pomiriti  ili da se trebate nastaviti družiti. Oprost je doživljaj unutar vašeg uma, čišćenje mržnje i ogorčenosti kako bi se oporavili i nastavili sa životom.

1. Budite veći od sebe i odlučite se na oprost

Prestanite nabijati osjećaj krivnje i odgovornost nekome tko vas je povrijedio. Ne postavljajte ultimatume jer tako sposobnost oporavka dajete drugima u kontrolu. Stavite se u poziciju moći. Recite sami sebi: ‘Da povrijedili su me, ali ja mogu ići naprijed bez obzira na njih’.

2. Definirajte što želite

Želite li se pomiriti ili se samo želite prepustiti lošim osjećajima? To ne mora nužno utjecati na vaš daljnji put, ali imajući cilj na umu, pomaže vam da ne izgubite trag prema onome što tražite.

3. Sagledajte stvari objektivno iz dvije perspektive

Povrijeđena strana često pretjerano personalizira situaciju i gleda samo svoju stranu, no kada pokušavate oprostiti, stručnjaci  predlažu da situaciju promatrate što objektivnije i nepristrano te da sagledate sve faktore. Odvajanje samog sebe od situacije olakšat će vam kontrolu nad emocijama. Dobit ćete novu perspektivu s kojom ćete se lakše složiti.

4. Pronađite empatiju i suosjećajte

Sagledajte situaciju sa strane onih koji su vas povrijedili. Jesu li možda imali loš dan ili bilo što drugo što je moglo dovesti do takvog ponašanja. Razumijevanje tuđe pozicije pomoći će vam da negativne emocije (neprijateljstvo i ljutnja), zamijenite pozitivnim (empatija i suosjećanje). Ako ne uspijete u tome, sjetite se trenutaka kada je vama netko oprostio.

5. Razmislite želite li reći za oprost

Prilikom opraštanja, mnogi to žele reći onima kojima su oprostili. No prije toga treba imati na umu da ‘Opraštam ti!’ znači poručiti drugoj strani da je pogriješila. Ako oni to nisu shvatili, mogu se uvrijediti te vas opet povrijediti. Zato treba oprostiti onima koji su se ispričali, preuzeli odgovornost ili se iskupili. Prilikom razgovora počinjite sa ‘ja’, a ne ‘ti’.

Oprost je osobni proces te ne trebate drugoj strani uvijek reći da ste oprostili, pogotovo ako ste s njom prekinuli kontakt zbog vlastite dobrobiti. Ako ste se oslobodili ljutnje koja vas je nekoć opterećivala, već ste im oprostili, piše Prevention. 

IZVOR: 24SATA.HR