Kako vam odjeća uvijek može izgledati kao nova? Imamo nekoliko savjeta

by | 18 travnja, 2020

Perilica i sušilica rublja mogu oštetiti odjeću koju često peremo, a neke stvari s vremenom mijenjaju oblik ili posive, pa je dobro znati kako postoje trikovi koji mogu pomoći da vaša odjeća dulje ostane kao nova. Evo koje su savjete izdvojili na portalu Bright Side.

1. Stavite kockice leda u sušilicu da “ispeglate” odjeću

Mnoge stvari iz sušilice izlaze kao sažvakane. Da biste izbjegli glačanje, ubacite u sušilicu s već suhom odjećom nekoliko kockica leda i postavite ju na srednji program te upalite na 15 minuta. Led će se rastopiti i pretvoriti u paru, što će pomoći da uklonite sve nabore na  odjeći. Alternativa tome je da stavite u bubanj sa suhom odjećom vlažnu čarapu.

2. “Obrijte” mucice od vune

Uzmite staru britvicu koju ste koristili ispod tuša i malo selotejpa, ili roler za odjeću. Budite jako oprezni, da ne poderete odjeću. Nakon što ste oprali omiljenu vestu ili majicu, britvicom prijeđite preko nje tamo gdje ima mucica i tada selotejpom ili rolerom pokupite kuglice vune koje su se stvorile.

3. Vratite oblik kapi ili šeširu

Uzmite malu tavicu i u njoj zakuhajte vodu. Smanjite temperaturu i stavite šešir na vrh tave, kao da je poklopac. Para će postupno izravnati nabore i vratiti oblik šeširu.

4. Sol će izbijeliti posivjelu odjeću

Ako imate odjeću koja je izgubila boju, dodajte sol u pranje. Nakon što odjeću i deterdžent stavite u perilicu, ulijte oko 1/2 šalice (150 grama) soli u bubanj. Osim što obnavlja boje, to će spriječiti da nova odjeća izblijedi. Taj trik možete upotrijebiti s bilo kojom vrstom rublja, ali izbjegavajte krupnu morsku sol jer se možda neće potpuno otopiti u perilici.

Sol je i vrlo učinkovito sredstvo za uklanjanje mrlja, posebno kod mrlja od krvi, plijesni i znoja.

5. Potamnite da bi se vratio bijeli sjaj

Za izbjeljivanje rublja često se koristi natrijev hipoklorit, izbjeljivač koji je čest u sredstvima koja se koriste u kućanstvu, pogotovo u sredstvima za izbjeljivanje rublja. Međutim, njegov kemijski sastav može utjecati na to da vam bijela odjeća požuti, što je često slučaj s donjim rubljem. Da biste to izbjegli, nabavite plavilo za rublje, koje se može nabaviti u drogerijama. Ono dodaje blagi plavi ton odjeći, čineći je tako – bijelom.

6. Prije pranja zaštitite gumbe i krajeve

Prije nego što ubacite rublje u perilicu, zakopčajte odjeću koja ima gumbe ili zatvarače. Tako ćete spriječiti da se zakače dva komada odjeće i spriječiti da oslabe ili otpadnu gumbi. U protivnom riskirate da se odjeća koja je zakačena u perilici rastegne, ili potrga. Također, mogli biste oštetiti i perilicu rublja ako se gumbi zavuku tamo gdje ne treba.

7. Zubni konac “drži” gumbe

Ako želite spriječiti da gumbi padnu s odjeće u perilici, zašijte ih sa zubnim koncem. To je dobar trik posebno za gumbe na odjeći koja se često nosi.

8. Uklonite miris iz cipela sodom bikarbonom

Ako vam se u cipele uvukao miris, u svaku posipajte barem jednu žlicu  sode bikarbone i ostavite da odstoji. Morate staviti dovoljno sode bikarbone kako biste prekrili cijeli uložak cipele. Na kraju samo istresite i po potrebi iščetkajte uložak četkicom.

9. Uvijačem za kosu izravnajte ovratnik

Ako vam i nakon glačanja košulje ovratnik ne izgleda savršeno, popravite ga ravnalom za kosu. To je dobar trik i za situacije kad ste u žurbi i nemate vremena vaditi dasku za glačanje. Samo pazite da tkanina ne izgori.

10. Pamuk osvježite dječjim šamponom

Pamučnu odjeću najteže je očuvati svježom i spriječiti propadanje boja, no u tome vam može pomoći – dječji šampon. Odjeću stavite u zdjelu i napunite je mlakom vodom. Dodajte 2 žlice dječjeg šampona ili balzama za kosu i pustite neka se namače 30 minuta. Isperite i prostrite odjeću na ručnik da se ocijedi. Zatim je pažljivo stavite na sušenje.

Foto: Instagram

IZVOR: 24SATA.HR