Slavili film “12 godina ropstva”, McConaughey i Cate Blanchett

by | 3 ožujka, 2014

Iako je na 86. dodjeli Oscara najboljim filmom proglašen “12 godina ropstva”, veliki pobjednik je i “Gravitacija” koja je nagrađena s čak sedam zlatnih kipića. Film je bio pobjednik u kategorijama: najbolja fotografija, montaža, originalna glazba, zvuk, montaža zvuka i vizualni efekti, a Oscara je dobio i redatelj tog filma, Alfonso Cuaron.

The 86th Annual Academy Awards - Press Room A4

Leonardu DiCapriju i ovoga puta kipić je izmakao iz ruku, a u kategoriji najboljeg glumca slavio je Matthew McConaughey koji je za ulogu muškarca oboljelog od AIDS-a u filmu “Dobri dileri iz Dallasa” smršavio čak 17 kilograma.

McConaughey je bio nominiran prvi put: “Hvala vam svima. Zahvaljujem redatelju, Jaredu Letu s kojim sam radio na filmu. Svakog dana mi treba nešto čemu težim, nešto čemu se radujem i nešto što volim”, rekao je glumac te dodao da se na svemu zahvaljuje i Bogu koji je njegov veliki prijatelj. U govoru spomenuo je i svoju majku i ženu koje su bile u publici. McConaugheyu je ovo bila prva nominacija za ovu prestižnu filmsku nagradu.

Kako se i pretpostavljalo prije ove velike svečanosti, nagradu za najbolju glumicu odnijela je Cate Blanchett za ulogu u filmu “Blue Jasmine”. “Hvala Akademiji na nagradi i Woodyju Allenu koji mi je pružio ovu priliku”, rekla je Cate u govoru zahvale.

Jaredu Letu ovo je bila prva uloga poslije dugih šest godina. Jared Leto za svoju glumu u filmu “Dobri dileri iz Dallasa” proglašen je najboljim sporednim glumcem.

“Veoma sam zahvalan na ovoj nagradi. Želim svojoj majci zahvaliti na svemu što mi je omogućila. Veliko hvala i mom bratu Shannonu koji je uvijek bio uz mene, a ovom prilikom želio bih svima u Ukrajini i Venezueli poručiti – uz vas smo, uz one smo koji se bore za svoj san”, bio je jak na riječima Jared Leto kojem je ovo bila prva filmska uloga poslije dugih šest godina. “Ova nagrada najveća je radost u mom životu”.

Lupita Nyong’o slavila je u kategoriji najbolje sporedne glumice. U emotivnom govoru zahvalila se obitelji i prijateljima. Pojavljivanje u filmu “12 godina ropstva” Lupiti je bila prva filmska uloga. “Ova nagrada najveća je radost u mom životu, hvala vam što ste mi je dodijelili”, rekla je ganuta Lupita.

Lista dobitnika:
Najbolji film: “12 godina ropstva”
Najbolji glumac: Matthew McConaughey
Najbolja glumica: Cate Blanchett
Najbolji sporedni glumac: Jared Leto
Najbolja sporedna glumica: Lupita Nyong’o
Najbolji adaptirani scenarij: “12 godina ropstva”
Najbolji originalni scenarij: Spike Jones za film “Ona”
Najbolji kostim: “Veliki Gatsby”
Najbolja šminka: “Dobri dileri iz Dallasa”
Najbolji kratki animirani film: “Mr. Hublot”
Najbolji dugometražni film: “Frozen”
Najbolji kratki igrani film: “Helium”
Najbolji dokumentarni film: “Glazba je spasila moj život”
Najbolji strani film: “La Grande Bellezza”
Najbolja pjesma: “Frozen”

Izvor: 24sata.hr
Foto: Fame