Morate isprobati Slatki kažun, autohtoni kolač pulske slastičarke

"Slatki kažun" donosi ono najbolje od Istre

by | 7 studenoga, 2023
slatki kažun desert kolač

Puljanka Ivana Horaček Nanić zaslužna je za doista poseban proizvod kojim spaja tradiciju Istre i gastronomiju, a koji će zasigurno naći svoje mjesto na tržištu – “Slatki kažun”.

Riječ je o autohtonom kolaču koji okusom i izgledom predstavlja sve ono autohtono i rustikalno što Istra pruža.

“Slatki kažun” sastoji se od biskvita od badema, hrskavog dijela s karamelom od kozjeg mlijeka, punjenja od smokve te moussa od bijele čokolade i jogurta.

“Ideja je bila da u kolač idu sastojci koji ti priroda pruža dok ležiš i odmaraš kraj kažuna, a to su svakako smokva i badem. Dalje se kolač nadograđivao kroz elemente kozjeg mlijeka i jogurta”, kaže Ivana te dodaje kako je ubacila i karamelu od kozjeg mlijeka s obzirom da je koza simbol Istre.

Bitno joj je bilo da što više sastojaka ima od lokalnih proizvođača, pa je tako jogurt od Latusa, karamela od Kumparičke… Što se tiče čokolade, koristi belgijske koje su najprikladnije za njezine avanture.

slatki kažun desert

“Jako mi je bitno da su namirnice domaće, zdrave i provjerene i tu nema kompromisa”, ističe Ivana koja je željela tradiciji dati moderan štih.

“Kad sam svladala bazu za kolač, onda se nekako samo nametnulo da napravim oblik koji će biti samo moj, specifičan. Dok sam bila u jednoj suvenirnici, vidjela sam samo kažune oko sebe i odlučila da je kažun ono što želim”, kaže Ivana.

Kontaktirala je tvrtku koja se bavi 3D printanjem i uz njihovu pomoć kreirala bazu kažuna po kojoj su se dalje radili kalupi od silikona, prilagođeni za hranu.

Ivana se oduvijek bavila slasticama, a ozbiljnije je krenula u njihovu izradu prije tri godine kad se educirala za francusko slastičarstvo i čokoladne praline. Nastavila je ulagati u sebe, učila je iz knjiga te prošla razne edukacije i online tečajeve.

“Slatki kažun” radi u monoporcijama i za sad ga testiraju članovi njene obitelji i prijatelji, a više možete doznati putem njenog Instagram profila: “Sweet Concept by Ivana Hohica”.

“Smatram da Istra zaslužuje ovakav desert i vjerujem da će moj kažun naći mjesto na tržištu”, optimistična je Ivana.

slatki kažun desert

slatki kažun desert

slatki kažun desert kolač

Pročitajte: 10 najboljih namirnica za zdravlje mozga nakon pedesete 

Foto: PR