SKUPLJA NEGO IKAD! Zbog “odlaska u povijest”, “Birkinica” gotovo postaje nedostižna

by | 2 lipnja, 2017

Kultna “Birkinica” od krokodilske kože prodana je na dražbi u honkonškom Christie’su za vrtoglavih 380.000 dolara. Specifičnost tog modela torbe ”Himalaya Niloticus Crocodile Diamond Birkin 3″ jest u tome što Hèrmes godišnje proizvede samo jednu ili dvije takve “Birkinice”.

Da je isplativije investirati u Hèrmesovu Birkin torbu nego u zlato ili dionice nedavno je pokazalo istraživanje online dućana Baghunter, po kojoj je vrijednost luksuzne torbe u posljednjih 35 godina porasla 500 posto. U prilog tome ide i informacija po kojoj je “Birkinica” od krokodilske kože s dijamantnim i zlatnim ukrasima nedavno na dražbi u honkonškom Christie’su prodana za vrtoglavih 380.000 dolara.

Stopa rasta vrijednosti ove luksuzne ženske torbe, prozvane po engleskoj pjevačici i glumici Jane Birkin, brža je od onoga koje je zabilježilo zlato na američkom tržištu.

Himalaya Niloticus Crocodile Diamond Birkin 3 jedan je od najpoželjnijih modela ove skupe torbe, a upravo jedan takav primjerak prodan je anonimnom kupcu u telefonskom nadmetanju na dražbi u Hong Kongu.

Prethodni rekord za drugi model Hèrmesove Birikin torbe prodan je prije godinu dana za 300.000 američkih dolara, također u Hong Kongu na dražbi koju je organizirala aukcijska kuća Christie’s.

No odnedavno se mogu čuti glasine da Hèrmes tijekom ove godine kani prestati s proizvodnjom ovog modela zbog uporabe krokodilske kože u njezinoj izradi. To bi moglo objasniti veliku zainteresiranost za nju, kao i visoke cijene koje torba postiže na aukcijama.

Birkin torbe su zbog cijene postale statusni simbol, a stoje od 7.500 do 100.000 funti. No čak i oni koji je mogu kupiti, moraju se prijaviti na dugu listu čekanja, a od trenutka kada se prijave, na red obično dođu za šest godina.

Kultna torba dizajnirana za 1984. za Jane Birkin nakon njezina slučajnog susreta u zrakoplovu s Jean-Louisom Dumasom, tadašnjim predsjednikom Hèrmesa. Nakon što su Jane, tada mladoj majci, iz torbice ispale stvari koje je u njoj nosila, on je komentirao da bi trebala nositi torbu s džepovima, a pjevačica mu je odgovorila da hoće, čim Hèrmes počne izrađivati takve torbe. Ostalo je povijest.

Slikovni rezultat za hermes birkin bag

IZVOR: ZADOVOLJNA.DNEVNIK.HR