Sklek je idealna vježba za lijepa ramena i dobre ruke

by | 24 srpnja, 2020

Razlika između standardnog skleka i onoga koji radite na koljenima je u tome da standardnim sklekom podižemo oko 66 posto tjelesne težine, “prilagođenim” oko 53 posto tjelesne težine, što je također dobra vježba.

Svatko tko želi postići bolji tonus mišića i biti zadovoljniji svojim izgledom posvetit će se redovitoj tjelovježbi. Osim što će ona unijeti pozitivne promjene u vaš život, ako budete radili samo nekoliko sklekova dnevno itekako možete ojačati gornji dio tijela i jezgru.

“Ova jednostavna vježba gornjeg dijela tijela je solidna opcija za aktivaciju mišićnih grupa ramena, tricepsa, prsa i jezgre tijela”, kaže trenerica Rachel Mariotti.

Neki ih preskaču pa radije odabiru neku lakšu i interesantniju vježbu, ali nemojte. Sklekovi su jedna od uobičajenih fitness vježbi za gornji dio tijela i trebala bi biti temelj za ostale vježbe snage gornjeg dijela tijela. Treba vremena da ih se svlada i možda neće ići “isprve” kao što je to bio slučaj s drugim vježbama, ali vaše će vam tijelo biti zahvalno.

Pravila su jednostavna, stanete se u položaj planka s dlanovima na podu malo širim od širine ramena. Stisnite trbušnjake kao da držite plank. Zatim savijte laktove natrag pod kutom od 45 stupnjeva kako biste spustili tijelo prema podu, pauzirajući tek kad se prsa nalaze ispod visine lakta. Napravite osam do 15 ponavljanja, po tri puta.

Također možete probati raditi i sklekove držeći ruke na povišenoj površini kao što je kutija ili klupa – na taj ćete način smanjiti opterećenje na gornjem dijelu tijela. Bez obzira na to koju površinu koristili, ključno je da držite svoje tijelo u ravnoj liniji od ramena do bokova – baš kao u planku ili klasičnom skleku.

Treba samo pripaziti da laktovi budu čvrsti, da vrat mora biti “neutralan”, a vi trebate gledati prema podu i ne dizati glavu, niti gurati glavu. Osim toga, kukovi i donji dio leđa ne smiju naginjati prema podu.

IZVOR: 24SATA.HR