Za svaku nijansu kože: Koje vam boje sjenila za oči najviše pristaju, a koje biste trebali izbjegavati

Jer, boja očiju nije jedini kriterij

by | 19 svibnja, 2023
Kako odabrati boju sjenila za oči

Slično odabiru garderobe, jer kao što smo pisali, neke vas boje odjeće mogu postarati, korisno je znati koje nijanse sjenila za oči najbolje odgovaraju vašem tonu kože. Kao i odjeća, najveći pokazatelj koje boje sjenila će vam najbolje stajati, kako tvrde vizažisti, nije samo boja očiju već i boja kože.

U nastavku donosimo pregled nijansi sjenila za oči koje biste trebali koristiti, a koje izbjegavati ovisno o vašoj puti. Odabirom odgovarajuće boje sjenila najljepše ćete naglasiti svoje crte lica i izbjeći umoran i “ispran“ izgled.

Sjenila prema boji i tonu kože

Make-up za blijedi i svijetli ton kože

Ako ste porculanskog tena, za vas vrijedi formula manje je više. Suptilne i nježne nijanse, poput svijetlo smeđe, boje pjenušca ili nježne boje šljive, najbolji su odabir. Birajte sjenila koje su tek nijansu do dvije tamnije od vaše boje kože.

Izbjegavajte jako pigmentirana sjenila ili vrlo tamne boje jer mogu djelovati preupadljivo na nelaskavi način. Također biste se trebali kloniti crvenih i ružičastih boja zbog kojih možete izgledati umorno ili bolesno, kao i sivih nijansi koje mogu  izgledati poput modrica.

Make-up za srednje pigmentiran ton kože

Imate li put srednje svijetle boje do boje meda smatrajte se sretnicom jer vam pristaju gotovo sve nijanse sjenila za oči. Drugim riječima, tek bi nekolicina boja bilo dobro izbjegavati. To su mat smeđe i ljubičaste nijanse jer previše nalikuju vašem tonu kože, pa rezultat može biti isprani izgled.

Najbolji odabir za vas su tople, svjetlucave nijanse i pigmentirana sjenila s metalik finišom koja će prekrasno istaknuti vaš topli ten. Brončana glitter sjenila uparena s dramatičnim crnim eyelinerom fantastična je kombinacija.

Make-up za tamniju put

Prirodno tamni i na suncu preplanuli ten najbolje je istaknuti žarkim i efektima sjenilima za stvaranje kontrasta. Odaberite sjenilo u zlatnim ili brončanim nijansama, tamnosmeđoj, boji šljive, zelenoj ili plavoj (hladnih tonova) i kombinirajte ga s crnom olovkom za oči za dramatičniji rezultat.

Premda su rijetke nijanse koje vam ne pristaju najbolje, ipak je dobro da preskočite sjenila u pepeljastim ili bjeličastim nijansama jer će biti jedva vidljive.

Pročitajte: Nemate vremena za šminkanje? Za ovaj elegantan, nude make-up look trebate samo 5 minuta!

Foto: iStock/Getty Images Plus