Šest supersavjeta za zaštitu kože od sunca dok se bavite sportom

by | 13 lipnja, 2018

Vježba i sport odličan su način jačanja zdravlja i raspoloženja. Naravno, vrijeme provedeno na otvorenom prilika je za utjecanje na razinu vitamina D. Ako, pak, redovito trenirate na otvorenom, to podrazumijeva produljeno izlaganje suncu i opasnost od oštećenja uzrokovanih suncem poput opeklina, preranog starenja pa čak i karcinoma kože.

Kako biste izvukli samo najbolje od bavljenja sportom na otvorenom, potrebno je zaštititi svoju kožu, a zaštitna njega koja se lako nanosi te je otporna na znoj bit će najbolji saveznik za sigurnu zaštitu od sunca pri aktivnostima na otvorenom.

La Roche-Posay razvio je, stoga, Anthelios XL Wet gel SPF 50+ koji je idealan za sport ili aktivnosti u vodi jer stvara zaštitni hidrofobni sloj na koži koji odbija vodu. Dakle, ovaj osvježavajući gel pruža učinkovitu vrlo visoku zaštitu čak i na mokroj koži. Iznimno se jednostavno nanosi te nije ljepljiv.

Zaštitu nemojte zaboraviti nanijeti ni kad je oblačno jer i tada 30-70 % UV zraka može doprijeti do površine Zemlje, ovisno o gustoći oblaka, što znači da nam je njega potrebna uvijek – bez obzira na vremenske (ne)prilike.

Evo kako se zaštititi od sunca dok se bavite sportom!

  • Koristite primjerenu zaštitu od sunca na svim izloženim dijelovima kože: zaštita širokog spektra protiv UVA-UVB zraka sa SPF-om 30-50+. Odabrani bi proizvod uvijek trebao biti otporan na vodu i znoj i ne zaboravite ga nanositi svaka dva sata prilikom treninga.

  • Smanjite izlaganje suncu izbjegavanjem treniranja između 10 i 16 sati kad je ono najjače, ili trenirajte u hladu što je više moguće.

  • Koristite zaštitnu odjeću poput kapa, majica dugih rukava, dugih hlača i naočala kako biste smanjili izlaganje suncu.

  • Zbog znoja zaštitno sredstvo ulazi u oči i peče, stoga je važno uzeti proizvod s učinkom protiv migracije proizvoda u oči koji je siguran za područje oko očiju i primjeren osobama s lećama1.
    Anthelios Ultra krema SPF50+ koju je razvio La Roche-Posay ima izuzetno minimalističku formulu koja ne smanjuje zaštitu, a sprječava iritacije oka nastale uslijed migracije zaštitne njege. Sadrži do 12 sastojaka manje nego prethodne te zadovoljava i najzahtjevnije korisnike kad je sigurnost u pitanju; ojačana tehnologijom koja je čini sigurnom za nježno područje oko očiju.

  • Baš kao i s pametnim uređajima, i uz rastezljivu naljepnicu povezanu s mobilnom aplikacijom, My UV Patch, možete pratiti svoje izlaganje suncu. To će vam pomoći da prilagodite zaštitu izlaganju koje je uvijek veće nego mislite. My UV Patch je prva La Roche-Posay nosiva naljepnica povezana s naprednom aplikacijom koja djeluje poput virtualnog „vodiča na suncu“ koji potiče pametno i sigurno ponašanje. Pronađite je u obližnjoj ljekarni kao poklon uz kupnju Anthelios proizvoda.

  • Uzmite pauzu tijekom treninga i nanosite zaštitu barem svaka dva sata. Nevidljiva i osvježavajuća maglica Anthelios Mist SPF50+ protiv sjaja posebno je praktičan oblik za nanošenje usput. Lako se nanosi, djeluje protiv sjaja i stane u svaku sportsku torbu.

Posebni savjeti za posebne sportove

Vodeni sportovi (surfanje, veslanje, sup-anje): Pojačajte zaštitu vodootpornim zaštitnim sredstvom jer refleksija sunčeve svjetlosti o vodu i mokri okoliš može smanjiti razinu zaštite. Potražite i zaštitu koja se može nanositi neposredno na mokru kožu bez smanjenja njene učinkovitosti. Kao dodatak zaštiti, zašto ne uložiti u odjeću i kupaće kostime s UV zaštitom?

Ostale aktivnosti na otvorenom (triatlon, trčanje, penjanje, nogomet itd.): Trčanje i sportovi na otvorenom podrazumijevanju produljeno izlaganje suncu što doprinosi povećanoj opasnosti od nastanka oštećenja na koži i karcinoma kože. Iz tog je razloga neophodno da poduzmete gore navedene mjere kako biste smanjili izlaganje suncu (zaštitna odjeća, provjera doba dana, praćenje izlaganja suncu povezanom naljepnicom itd.).

1 Test uporabe pod nadzorom oftalmologa, 53 ispitanika, za Anthelios Ultra.