Šest neočekivanih stvari koje štete koži

by | 28 ožujka, 2014

U moru istraživanja, uvijek postoji neko koje će nas naučiti kako određena namirnica ili navika šteti našoj koži. Bilo da su to savjeti koji se odnose na to kako pravilno njegovati lice, ili što da pod svaku cijenu izbjegavamo, nije na odmet biti u koraku s posljednjim beauty trendovima.

mleko

No, što je s opasnostima za našu kožu na dnevnoj bazi? Uz pomoć dermatologa, izdvojili smo potencijalne “neprijatelje” vaše kože, na koje vjerojatno nikada niste niti pomislili:

Ljubimci
Imate osip na koži, a nemate pojma odakle ili zbog čega? Kad ste se posljednji put igrali s psom ili mačkom? Obavezno posjetite veterinara, ali i liječnika, jer je moguće da vaš ljubimac ima grinje koje lako mogu iziritirati vašu kožu.

Konzumiranje mlijeka
Tko bi rekao da mlijeko može izritirati vašu kožu?! Iako nema dovoljno dokaza da mlijeko izaziva pojavu akni, određena istraživanja pokazala su da je koža čistija i elastičnija nakon prestanka konzumiranja mlijeka. Ukoliko se ispostavi da je to i u vašem slučaju, neophodno je da vitamin D i kalcij nastavite unosite kroz neku drugu namirnicu.

Kreme za smirivanje kože
Kada vam se upali koža, većina dermatologa će vam prepisati kreme koje će vam pomoći oko smirivanja kože i hidratacije. Ali te kreme ne trebate koristiti u nedogled. Samo dok vam se alergija ne povuče. Ukoliko nastavite koristiti ove kreme i nakon propisanog vremena, naći ćete se u situaciji kako vam je koža tanja, blijeda, a pojavit će se i bore.

Jeans
Koliko puta vam se dogodilo da nosite preuske traperice koje su vam izazvale crvenilo oko struka? Vodite računa. Jednu običnu alergiju može izazvati nikal koji se nalazi na gumbu ili nitnama.

Limeta u margaritama
Proljeće i ljeto idealno su doba za koktele. Ukoliko obožavate u vrućim danima ispijati margarite, možda je bolje da limetu jednostavno ostavite u čaši. Ako ju odlučite “iscijediti”, obavezno poslije toga operite ruke, jer limeta u sudaru sa sunčevim zracima može izazvati fitofotodermatitis, tip alergije koji može potrajati i po nekoliko tjedana.

Izvor: elle.rs