SAZNAJTE ZAŠTO KRALJEVSKA OBITELJ ne koristi prezimena

by | 23 kolovoza, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Unatoč svojoj popularnosti, kraljica Velike Britanije i druge kraljevske obitelji rijetko koriste svoje prezime – tako rijetko da neki misle da ih uopće nemaju.
Britanski vladari općenito ne koriste svoje prezime jer ih zapravo ne trebaju. Toliko su poznati da su im takve formalnosti nepotrebne.
Do 1917. godine članovi kraljevske obitelji koristili su samo svoje prvo ime i ime dinastije dok Kralj George V. nije promijenio tu tradiciju.

Kralj George bio je iz kuće Saxe-Coburg i Gothe. Ovo prezime je njemačkog podrijetla, što je podsjećalo na neugodne događaje tijekom Prvoga svjetskog rata.

Kralj je odlučio promijeniti nepopularan naziv svoje dinastije u nešto prikladnije i izabrao ime Windsor po imenu jednog od dvoraca u vlasništvu kraljevske obitelji. Međutim, George V. nije samo promijenio ime dinastije – Windsor je također službeno prezime za cijelu britansku kraljevsku obitelj.

Godine 1947. princeza Elizabeth udala se za Philipa Mountbattena, princa Grčke i Danske, koji je služio u britanskoj kraljevskoj mornarici. Rezultat toga bila je promjena prezimena kraljevske obitelji u Mountbatten-Windsor.
Zanimljiva činjenica: Kraljica Velike Britanije nema putovnicu. To, međutim, ne sprječava kraljicu da slobodno putuje po svijetu. Naime, aktualni vladar ne može imati takav dokument jer ne smije izdati putovnicu sam za sebe – u Velikoj Britaniji, izdaje se putovnica u ime Njezina Veličanstva. Za prelazak bilo koje granice, kraljica samo mora pokazati račun s njezinim profilom.
Kraljica ne treba ni vozačku dozvolu, ali ona još uvijek ima jednu koju je dobila 1945. godine.

Kao što smo već rekli, članovi kraljevske obitelji nisu obvezni koristiti svoje prezime iako u nekim slučajevima (poput školovanja) još uvijek moraju. Međutim, čak i onda imaju dosta izbora po tom pitanju.
Na primjer, princ William i princ Harry služili su u Kraljevskoj vojsci pod pseudonimom Wales jer je njihov otac princ Walesa. Ostala kraljičina unučad (potomci princeze Anne) imali su prezime svog oca, Phillips. Još jedna unuka, kći princa Edwarda, koristi prezime Windsor,  ali bez dodatka Mountbatten.
Nije teško izgubiti se u svim tim prezimenima pa ni ne čudi što ih kraljevska obitelj ni danas ne koristi.