Saznajte je li kosi potrebno mijenjanje šampona i škodi li joj često vezanje u rep

by | 5 studenoga, 2020

Razlike u njegovanju kose ovise o tipovima kose. No bujnu, zdravu i na pogled njegovanu kosu često nije lako postići.

Ipak, zdrava i lijepa kosa jedan je od “ukrasa” koji svaka žena priželjkuje. Savjeta za njezinu njegu ima i previše. Internet, dobronamjerni savjeti prijatelja i poznanika te “provjerene” priče onih starijih i mudrijih – samo su neki od izvora koje možete poslušati te pogriješiti. Naime, u tim se savjetima može pronaći mnoštvo mitova. Svi smo barem jednom čuli da često pranje kose potiče opadanje vlasi ili da osobe s masnim vlasištem nikako ne trebaju koristiti regenerator. U nastavku vam donosimo nekoliko “narodnih priča” o kosi te utvrđujemo njihovu istinitost.

Pranje kose u hladnoj vodi potiče njezin rast

Pranje u hladnoj vodi ne potiče rast kose, dakle radi se o običnom mitu. No, s druge strane, pranje u hladnoj vodi ima i svoje prednosti. S obzirom na to da hladna voda zatvara kutikule i smanjuje pore, ispiranje regeneratora (ili šampona ukoliko ne koristite regenerator) najbolje bi bilo obaviti u hladnijoj vodi. Na taj način kosa ostaje zaštićena te, samim tim, zdravija i sjajnija. Isto tako, pranje kose u hladnijoj vodi čini vlasište kose čišćim.

Limun može posvijetliti kosu na suncu

Ova je tvrdnja donekle istinita. Limun doista može posvijetliti prirodno plavu ili smeđu kosu. No isto tako, može oštetiti tjeme i dovesti do opeklina. Stoga, ako ćete ovom metodom ljeti svijetliti kosu, budite oprezni.

Kosa koja je stalno u repu i punđi više ispada i puca

Ova je tvrdnja istinita. Naime, kosa koja je stalno vezana u čvrste repove i punđe lakše se lomi, ali i lakše ispada jer se čvrsti vezanjem opterećuje folikule vlasi.

Masnoj kosi nikako ne treba regenerator

Ova je tvrdnja mit jer bez obzira na to kakvo je vaše vlasište, vaši vrhovi trebaju njegu. Stoga, ako vam je vlasište masno, regenerator nemojte nonisti direktno na njega, nego ga nanosite na ostatak kose.

Bolje je prirodno sušiti kosu nego sušilom

Iako većina nas koristi sušilo prilikom sušenja, ovaj je tvrdnja tužna istina. Stručnjaci preporučuju da kosu osušite prirodno 75 % pa tek nakon toga koristite fen. Idealno bi bilo da vam se kosa posve osuši prirodno. No ako nemate vremena za to, pobrinite se za zaštitu. S obzirom na to da toplina uništava vlasi, sprej koji štiti od topline bit će savršena zaštita za to.

Redovito mijenjanje šampona zbog zasićenja kose

Šamponi ne mogu “prestati raditi” svoj posao, odnosno kosa se ne može zasititi nekog šampona. Ono što se može dogoditi jest to da vam se začepe folikule kose, no to možete popraviti tako što ćete povremeno koristiti šampone za detoksikaciju tjemena ili maske za vlasište.

Stres uzrokuje sijede

Iako je tvrdnja da sijeda kosa nastaje od stresa ustaljena i dobro poznata, ovdje se ipak radi o mitu. Naime, sijeda kosa ovisi najviše o genima. Stoga, ako su vam roditelji rano osijedili, ista sudbina vjerojatno čeka i vas. No stres može itekako loše utjecati na zdravlje kose te može dovesti do pretjeranog opadanja.

Foto: Kasia Serbin/Unsplash