Saznajte biste li proteine trebali unositi prije ili nakon treninga

by | 3 studenoga, 2020

Svi koji se ozbiljno bave bilo kakvom vrstom fizičke aktivnosti dobro znaju da je hrana velik faktor u izgradnji mišića. Kad je u pitanju povezanost hrane i treniranja, proteini su najčešća tema o kojoj se raspravlja.

Koliko je proteina dnevno dovoljno unijeti ako se bavite sportom, jesu li proteinski napitci neizbježni za osobe koje idu u teretanu, je li proteine bolje unositi prije ili nakon treninga – samo su neka od pitanja koja se možete zapitati, a posljednje je posebno važno. Razna su istraživanja pokazala da konzumiranje proteina prije, ali i nakon treninga vrlo bitno za rast mišića. Dok unos proteina prije treniranja doprinosi samom izvođenju vježbi te energiji, unos proteina nakon treniranja doprinosi regeneraciji tijela i mišića.

Kad je doista bolje unositi proteine – prije ili nakon treninga?

Većina istraživanja pokazala je da doista nije bitno hoćete li unositi proteine prije ili nakon treninga. Ono što je puno bitnije jest to da ste unijeli dovoljnu količinu proteina kroz dan. Kako bi trening bio što djelotvorniji – najbolje bi bilo unositi proteine svakih nekoliko sati. To znači da ćete ih zasigurno uzeti i prije i nakon treninga. Dakle, jedenje proteina tri do četiri puta u danu, odnosno u svakom obroku ili međuobroku, najbolja je moguća opcija.

Foto: Derick McKinney/Unsplash