Savršena majka

by | 17 lipnja, 2019

Jedan od najiščekivanijih trilera godine i uskoro na velikom ekranu u adaptaciji s holivudskom zvijezdom Kerry Washington.

Savršena majka suočava nas s temom majčinstva u doba u kojem mediji i društvene mreže diktiraju pravila ponašanja i postaju sudac i krvnik dužnih i nedužnih.

Večernji izlazak.
Nekoliko sati zabave.
To je sve što se trebalo dogoditi.

Nadahnuće za svoj prvijenac Aimee Molloy pronašla je u vlastitom iskustvu dok je živjela u New Yorku. Što je majka u očima javnosti? Osoba koju treba zaštititi? Požrtvovano ljudsko biće prema kojem je potrebno odnositi se s gotovo religioznim poštovanjem? Je li majka netko tko odlučuje odreći se svojega JA za drugi život? Ili sebična žena željna zadovoljiti neki hir? Netko tko olako shvaća svoje odgovornosti i dužnosti i trivijalizira svetu ulogu kojom je blagoslovljen?

Savršena majka daleko je od savršenstva – sama je i usamljena. Nema nikoga na koga se može osloniti, osim skupine žena koje su, igrom slučaja, rodile u istom mjesecu. Svibanjske majke nešto su najbliže prijateljima što Winnie trenutačno može imati. Kad jedne noći Winnie nevoljko pristaje uzeti stanku od naporna života novopečene majke i izađe s novim prijateljicama u klub za Dan neovisnosti, dogodi se nezamislivo: njezin maleni sin Mida nestane bez traga. Tragedija postaje senzacija, sućut postaje trač, a slučaj se estradizira. Žrtva postaje zločinac. Percepcija je ključ cijele priče, a ovaj izvrsni prvijenac prikazuje licemjerje društva u punom sjaju.

Savršena majka roman je o seksizmu i predrasudama koje društvo i dalje njeguje kad je riječ o majčinstvu. Sve „junakinje“ imaju vlastitog demona kojeg moraju pobijediti i pritom iz posve novog kuta sagledati fundamentalna pitanja o tome kako da žena odbaci očekivanja društva.

Aimee Molloy, majstorica lukavog zavaravanja, u ovom napetom trileru vješto prikazuje skupinu snažnih, pametnih žena sa svim njihovim realistično prikazanim nedostacima, ali koje, za divno čudo, čuvaju jedna drugoj leđa kad je to najpotrebnije.