Savjeti kako da promijenite loše financijske navike

by | 26 srpnja, 2013

Ukoliko planirate proširiti obitelj ili kupiti novi stan potrebno je da drukčije počnete razmišljati o financijama i kako i na koji način ostvariti dobit. Prije svega potrebno je da prestanete praviti financijske greške, a mi smo pronašli savjete koji će vam pomoći u tome.

Prije svega organizirajte račune. Pronađite mjesto gdje će vam oni stajati i podijelite ih na plaćene i neplaćene. Uz garancije uređaja koje ste kupili stavite račune i čuvajte ih dok ne isteknu.

Pronađite osobu koja će vas izvući ih krize kada poželite potrošiti novac na nepotrebne stvari. Ukoliko dođete u napast samo nazovite osobu koja će vam reći da vam to zaista ne treba.

Razmislite o svemu što ste postigli prošle godine. Znate da u svakoj odluci postoji neki rizik. Pokušajte se prisjetiti kako ste prevladali te krize, pa će vam se sadašnja situacija činiti manje zastrašujućom.

Postavite sebi pravila kojih ćete se uvijek pridržavati. Na primjer recite samoj sebi da nećete kupovati majice skuplje od 20 eura.

Zaboravite kartice. Sve što kupujete plaćajte gotovinom, jer ne samo da ćete imati osjećaj koliko trošite, već ćete za godinu dana uštedjeti 20% tvrde stučnjaci.

Nazovite nekog bliskog rođaka i pitajte ga kakvi ste bili u djetinjstvu i šta vas je veselilo. Ono što vas čini sretnim, kao i financijska osobnost često ima korijene u djetinjstvu. Na ovaj način ćete se osvjestiti.

Otvorite trajne naloge kako nikada ne biste kasnili sa plaćanjem ili plaćajte račune internet bankarstvom kako biste izbjegli proviziju.

Zapisujte sve troškove. Nakon mjesec dana sjednite i pročitajte spisak kako biste vidjeli na što ste najviše potrošili i kako biste mogli smanjiti te troškove.

Napravite vizualne podsjetnike na svoje financijske ciljeve. Stavite sliku obitelji u automobil, gdje želite otputovati ili sliku auta kojeg želite imati.

Ukoliko imate hobi pretvorite ga u izvor prihoda. Zapišite tri hobija koja vas vesele ili tri vještine koje posjedujete. Možete prodavati kolače, slana jela, davati instrukcije…

Izvor: ljepota.ba