Ultimativni savjeti dermatologa za problematična stanja kože

by | 30 listopada, 2020

I kada nismo sigurni što napraviti, kada nam koža izgleda beživotno i suho i jednostavno joj nema pomoći, još uvijek postoji rješenje.

Univerzalni trikovi dermatologa i kozmetičara za vraćanje kože u normalno stanje ono su što vjerno poštujemo i rado dijelimo s vama, jer svi povremeno imamo beauty krize.  Jeste li znali da primjena maski brzo vraća kožu u ravnotežu – glina umanjuje lučenje sebuma, dok gelovi ublažavaju crvenilo? Osigurajte si jednu u kozmetičkoj torbici kako bi vas vratila na pravi put onda kada je to potrebno. U nastavku pročitajte ostale savjete koje je dobro znati kao brzinsko rješenje problema.

1. Ako je vaša koža nakon buđenja suha, obavezno promijenite noćni režim njege, ne jutarnji. Puno je lakše izbjeći isušivanje kože tijekom noći, nego nadoknaditi vlagu sljedećeg dana.

2. Ne morate koristiti isti proizvod na cijeloj površini lica. Na T-zonu nanesite glikolnu kiselinu – da biste spriječili pojavu akni i mitesera, a na ostatak lica deblji sloj hranljive kreme.

3. Ako slojevito nanosite više proizvoda, pričekajte dvije do tri minute između njihovog nanošenja. Tako ćete izbjeći umanjenje ili pak umanjivanje efekta proizvoda.

4. Devedeset posto sitnih bora posljedica su izlaganja UV zrakama, zbog čega je ZF faktor apsolutno neophodna komponenta svih proizvoda za njegu i uljepšavanje. Svakodnevno koristite proizvod koji sadrži ZF 30 (ili viši).

5. Tjedna primjena kemijskih pilinga omogućava rast korisnih bakterija. Nataložene nečistoće djeluju upravo suprotno – aktiviraju djelovanje enzima koji razaraju kolagen. No prije korištenja tako agresivnog pilinga, posavjetujte se s kozmetičarkom kako ga koristiti na svojoj koži.

6. Koristite preparate za posvjetljivanje (kao što je vitamin C) u periodu od šest mjeseci, od trenutka kada ste uočili pojavu tamnih mrlja. Imajte na umu da, tijekom vremena, melanin prodire dublje u kožu te ga je i teže dosegnuti.

7. Ako ste primijetili pojavu akni duž linije rasta kose, to može biti posljedica sadržaja ulja/ masnoća u preparatima za kosu. Pjena za pranje lica dobro će ukloniti ulje, a pritom neće djelovati agresivno na kožu.

8. Sheet maske koje se stavljaju izravno na lice potiskuju hidratizirajuće sastojke u slojeve kože. Ako nanesete takvu masku preko sloja hidratantne kreme, na 10 minuta u večernjim satima, ujutro će vaša koža biti potpuno obnovljena.

9. Kad su u pitanju rezultati, uporaba retinola je istrčan maraton, a ne sprint. Ova supstancija stimulira produkciju kolagena, ali može izazvati iritaciju kože. Počnite prakticirati ovo barem jednom tjedno, i to preko sloja hidratantne kreme.

10. Ako se ujutro budite s natečenim očnim kapcima, stavite dodatni jastuk ispod glave – sila gravitacije olakšava drenažu viška vlažnosti iz tkiva, što će svakako umanjiti, ili u potpunosti smiriti otečenost.

11. Glikolna kiselina učinkovito je sredstvo za redukciju sitnih bora i pigmentacija kože. Najdjelotvornija je kad se koristi u pojedinačnim piling oblozima – jer se njezina pH vrijednost može izmijeniti pri izlaganju zraku.

12. Ako ste primijetili da vam je koža poprimila pepeljastu boju, vrijeme je za jednostavnu promjenu u režimu njege: nemojte potpuno isušiti kožu lica prije nego što je hidratizirate. Osim toga, kreme zadržavaju vlagu u koži i najefikasnije su kad se pomiješaju s malo vode.

13. Suhoća, crvenilo i neugodno zatezanje kože mogu ukazivati na to da trebate uvesti preparat s većim zaštitnim faktorom (ZF). Pokušajte i provjerite hoće li će ovaj problem nestati za nekoliko dana.

Foto: Unsplash