Sastojci koji vam trebaju u beauty proizvodima ako vam se pretjerano luči sebum

by | 23 ožujka, 2021

Znamo, ako mučite muku s pretjeranim lučenjem sebuma, to zna biti vrlo iritantno.

Proces do normaliziranja situacije često zna biti dug, posebno ako na sve načine pokušavate isušiti kožu ne biste li “uklonili masnoću”, no stvar je, osim u reguliranoj i balansiranoj prehrani, u dobrim sastojcima koje ćete odabrati za svoju kožu. Ako već niste, vrijeme je da počnete čitati od čega se sastoje proizvodi koje koristite. U nastavku vam donosimo pet onih na koje biste trebali obratiti pažnju.

Niacinamid
Niacinamid je zapravo vitamin B3, a stručnjaci savjetuju da ga se uvrsti u svakodnevnu beauty rutinu jer će koža na tome biti iznimno zahvalna. U koncentraciji većoj od 5 % pokazuje učinke na smanjenje produkcije sebuma iako su neka istraživanja dokazala da ima učinka već i na 2 %. Također, vrlo je bitan jer sprječava gubitak vode iz kože, smanjuje njezinu suhoću te neugodan svrbež i može pomoći kod akni.

Cink
Ako se nas pita, jedan od najdražih sastojaka u proizvodima ako imate problematičnu kožu. Uz topikalnu, istražuje se i njegovo djelovanje na produkciju sebuma ako ga uzimate oralno kao suplement.

Zeleni čaj
Djeluje antibakterijski, sadrži moćne antioksidanse protiv starenja koji se nazivaju katehini te pročišćavaju slobodne radikale, koji pak, ako ih ne uklonite mogu oštetiti kožu. Sadrži svojstva protiv starenja i djeluje protuupalno, a također utječe i na regulaciju sebuma.

Salicilna kiselina
Iako se većinom povezuje s rješavanjem problema s aknama, salicilna kiselina pokazuje seboregulirajuće djelovanje u visokim koncentracijama (30 % i više), zbog čega je kemijski piling s istom odličan ako ga vaša koža može podnijeti.

Azelaična kiselina
Iako je nježnija od salicilne, također u visokim koncentracijama pokazuje odlično djelovanje na regulaciju sebuma. Osim toga, smanjuje upale na koži. Kod kože sklone crvenilu, senzori za pokretanje upale su iznimno osjetljivi, a azelaična kiselina im pomaže ostati pod kontrolom. Zbog toga se često preporučuje onima koji pate od rozaceje jer pomaže u smirivanju crvenila i smanjenju osjetljivosti kože.

Foto: Pexels