Sarajevo Film Festival najbolji u programu Kreativne Europe

by | 7 svibnja, 2020

Sarajevo Film Festival je sedmu godinu za redom dobio podršku programa Kreativna Europa putem poziva “Podrška filmskim festivalima”. Od 95 prijava filmskih festivala iz brojnih zemalja Europe, među kojima su Francuska, Italija, Njemačka, Poljska, Norveška, Finska, Gruzija, Ukrajina, Grčka, Hrvatska, Srbija…, uvjerljivo najbolje rangiran je projekt Sarajevo Film Festival sa osvojenih 98,5 bodova od mogućih 100!

“Aplikacija Sarajevo Film Festivala koju su nezavisni eksperti Kreativne Europe ocijenili najboljom znači da je prepoznat kvalitet Festivala i koncept koji je spoj najbolje regionalne, evropske i svjetske kinematografije u prikazivačkom kao i sektoru razvoja i poticanja filmske industrije (CineLink Industry Days) te obrazovnom sektoru koji pokriva program Talents Sarajevo. Kreativna industrija će se od posljedica pandemije koronavirusa oporavljati godinama. U ova izazovna vremena za filmske festivale i filmsku industriju u cjelini, ovakva odluka Kreativne Europe znači mnogo. Podrška Kreativne Evrope i ovako rangirana aplikacija je znak prepoznatljivosti kvalitete koncepta Festivala kao centralne platforme za filmsku industriju Jugoistočne Evrope, kao i njegove realizacije te kao takva šalje ohrabrujuću poruku filmskim radnicima u regiji”, izjavio je direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.

Kreativna Europa je program Europske komisije za podršku i sufinanciranje projekata iz oblasti kulture i audiovizuelnog sektora. Poziv Kreativne Europe “Podrška filmskim festivalima” raspisuje se dva puta godišnje, a mogućnost apliciranja imaju filmski festivali iz 38 zemalja.

26. Sarajevo Film Festival će biti održan od 14. do 21. kolovoza 2020.