Šamponi koji sadrže ovaj sastojak mogu biti uzrok suhoće i ispiranja boje s kose

by | 8 veljače, 2021
sulfati

U svijetu je sve više savjesnih potrošača i osoba koje pažljivo biraju sadržaj koji će konzumirati, nanositi na kožu i unositi u organizam.

Kad su u pitanju beauty proizvodi, sve više i češće čitamo što piše na ambalažama te se educiramo o štetnim sastojcima koje ti proizvodi sadrže u sebi. Zanima nas što se krije iza tih sastojaka i na koji nam način štete. Jedan od sastojaka koji u posljednje vrijeme pronalazimo na listama onog štetnog su i sulfati koje trebamo izbjegavati u šamponima za kosu. SLS (eng. sodium lauryl sulfate) i SLES (eng. sodium laureth sulfate) koriste se u kozmetičkim proizvodima koji služe za čišćenje. Iako su proglašeni sigurnima za kratkoročno i dugoročno korištenje, istina je da sulfati mogu izazvati iritacije te začepiti pore na vlasištu. (Pročitajte: Koji su štetni sastojci u beauty proizvodima i kako ih izbjeći?)

Zašto je šampon bez sulfata bolja opcija?

Stručnjaci napominju kako sulfati pomažu u čišćenju masnoća, prljavština te sredstava za stiliziranje kose poput laka, pjene i slično. No ako vam je kosa nakon pranja suha i beživotna te ako primijetite da vam boja blijedi svakim pranjem, razmislite o prebacivanju na šampone koji ne sadrže sulfate.

Sulfati isušuju kosu, ali i skidaju umjetni pigment s obojenih vlasi, dok će šamponi bez sulfata zadržati prirodnu vlažnost kose i vlasišta te pomoći u održavanju obojene kose. Kako biste bili sigurni da vaš šampon ne sadrži sulfate, pogledajte je li među sastojcima Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Sodium Laureth Sulfate (SLES), Lauryl Sulfoacetate Sodium, Lauroyl Isethionate ili Sodium Lauroyl Taurate.

Foto: Cristalov/Getty Images via Guliver