Ružina vodica preparat je za njegu kože koji morate imati

by | 5 rujna, 2020

Ružina vodica, odnosno hidrolat ruže, jedan je od najstarijih kozmetičkih preparata za njegu kože. Porijeklo vuče s Bliskog Istoka, a osim za uljepšavanje, koristila se i u medicini. Isto tako, postoje i dokazi da su je koristila stara plemena Indijanaca za razne tegobe i oboljenja.

Ružin hidrolat prepun je antioksidanasa, dokazano smanjuje crvenilo i iritacije te je odličan u borbi protiv infekcija. Jedna je studija pokazala je da zbog antiseptičkih i analgetičkih svojstava dobra kod očnih infekcija poput konjunktivitisa. No ono u čemu se ružina vodica najčešće danas koristi je definitivno njega kože lica.

Dobrobiti ružine vodice za kožu

  • pomaže koži u održavanju prirodne PH ravnoteže
  • pomaže u tretiranju akni, dermatitisa i ekcema
  • dubinski njeguje i hidratizira kožu, revitalizira je i čini mekšom
  • umiruje i tonira kožu
  • čisti kožu (zahvaljujući svom antibakterijskom djelovanju)
  • antioksidativna svojstva ružine vodice pomažu stanicama kože u regeneraciji
  • redovitom upotrebom usporava starenja kože

KORIŠTENJE RUŽINE VODICE

Ružinu vodicu možete koristiti na mnoštvo različitih načina. Ona je čak djelotvorna kod upaljenog grla, a može se konzumirati kroz hranu i piće. Isto tako, odlična je zamjena za parfem u vrućim ljetnim danima. No, kao što smo već naglasili, danas je najčešće korištena za njegu lica. U nastavku vam donosimo načine na koje se najčešće koristi.

Tonik za čišćenje lica

Nekoliko kapi ružine vodice nakapajte na blazinicu i dobit ćete odličan tonik za čišćenje lica. S obzirom na to da je ružina vodica stopostotno prirodni proizvod, mogu je koristiti i osobe s osjetljivom kožom, koja je sklona iritacijama i upalama.

Opuštajuće kupke

Desetak kapljica ružine vodice bit će dovoljno za mirisnu opuštajuću kupku. No predivan miris nije jedino što od te kupke dobivate, s njom dolaze i sve blagodati ružine vodice. Vaša će koža biti meka, hidratizirana i nahranjena.

Dodatak dnevnoj kremi

Dnevnoj kremi možete dodati i nekoliko kapi ružine vodice pri korištenju kako bi vam koža bila glatka, meka i nahranjena.

Njega podočnjaka

Ružina vodica dobra je u borbi protiv dosadnih podočnjaka. Koristite je tako što ćete nekoliko kapi nakapati na vatice te ih staviti na podočnjake (poput krastavaca ili hladni žličica) na dvadeset minuta.

Sredstvo za umirivanje kože

Osim umirivanja podočnjaka, ružina vodica umirit će i kožu koja je dugo bila izložena suncu. Pomaže pri zacjeljivanju opekotina, porezotina te ožiljaka.

Foto: Karolina Grabowska/Pexels